Myndigheten för press, radio och tv

Dokumentären ”Leaving Neverland” frias

Dela
Granskningsnämnden friar den uppmärksammade dokumentären ”Leaving Neverland” som sändes i SVT förra året. Dokumentären strider inte mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Den fyra timmar långa dokumentären ”Leaving Neverland” handlade om två män som anklagade en artist för att ha utsatt dem för sexuella övergrepp under deras barndom. Dokumentären innehöll intervjuer med männen och deras anhöriga.

Enligt granskningsnämndens praxis får inte händelser behandlas ensidigt så att endast en parts version eller synpunkter dominerar ett program. Det är dock tillåtet att skildra ett ämne från en särskild utgångspunkt om det tydligt framgår av programmet eller programpresentationen. Dokumentärens två avsnitt inleddes med en text där det bland annat stod att det var de två männens perspektiv som skildrades samt att artisten nekat till de anklagelser som riktats mot honom. Nämnden anser därför att dokumentärens utgångspunkt var tydligt presenterad och friar programmen (beslut 19/01577 och 19/01600).

Övriga avgöranden

  • Inslag om mikroskräp i vattendrag i SR:s Ekot, Lunchekot och Dagens eko samt i SVT:s Lokala Nyheter Småland kritiseras men frias (beslut 19/01771 och 19/01772).
  • Ett inslag om amerikansk politik i Morgonpasset i P3 frias (beslut 19/03106).
  • P1 Dokumentär: Fast i La La Land om svenska kvinnor i Los Angeles frias (beslut 19/02605).
  • Inslag om kompostering i Rapport och Aktuellt frias (beslut 19/02800).
  • SVT:s EU-val 2019: Valvaka frias (beslut 19/02549).
  • Två inslag i SVT:s Morgonstudion om en dokumentär frias (beslut 19/00825 och 19/00853).

Nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats, www.mprt.se.

För mer information kontakta;
Gustav Aspengren, 08-580 070 09

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum