Myndigheten för press, radio och tv

Kritiserad hiphop-låt i Sommarlov frias

Dela
Framträdandet av artisten Suzi P i SVT:s barnprogram ”Sommarlov” anmäldes av över 160 personer, som ansåg att låten förhärligade brott och brottslingar. Nu friar granskningsnämnden programmet.

Framträdandet av låten varken förhärligade eller uppmanade till brott, slår granskningsnämnden fast. Sången passerade inte gränsen för vad som kan accepteras i ett barnprogram och strider inte mot SVT:s sändningstillstånd.

Låten handlade om en tjej som är kär i en kille som lever ett dubbelliv. Flera anmälare ansåg att killen beskrevs som kriminell och att låten var olämplig för barn. Anmälare framhöll också att originaltexten innehåller raden ”han sniffar kokain”. I den för ”Sommarlov” omgjorda versionen sjöng Suzi P istället ”han lever dubbelliv”.

SVT ska ta hänsyn till tv:s särskilda genomslagskraft när det gäller programmens ämnen och utformning samt tiden för sändning. SVT måste därför visa varsamhet när det gäller program som kan uppfattas uppmana till brott eller annat särskilt hänsynslöst beteende eller som förhärligar brott och brottslingar (beslut 19/02515).

Övriga beslut

Fällda sändningar

 • Inslag i Lokala Nyheter P4 Gävleborg om en kommunpolitiker fälls för privatlivsintrång (19/01571).
 • En sändning i SVT Text om en djurrättsorganisation fälls för en missvisande rubrik om att organisationen präglas av brottslighet (19/00830).
 • Inslag i SVT:s Lokala nyheter Gävleborg om en kommunpolitiker strider mot kravet på saklighet och bestämmelsen om respekt för privatlivet (19/01540).

Friade sändningar

 • Programmet Bota mig! i P1 om elektromagnetisk strålning (19/00863).
 • Ett inslag i Eftermiddag i P4 Jönköping om en granskning av tandvård (19/02219).
 • Sommar i P1 med en regissör (19/02585).
 • Ett inslag i Rapport om en tidigare riksdagsledamot (19/00612).
 • Ett inslag i Rapport om en djurrättsorganisation (19/00830).
 • En sändning av en partiledardebatt i SVT:s Agenda (19/01604).
 • Ett inslag i Aktuellt om en moderat riksdagsledamot (19/02743).
 • TV4:s Fuskbyggarna om ett husbygge (19/01798).

Nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats.

För mer information kontakta,

Maria Bergerlind Dierauer, 08-580 070 17

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum