Myndigheten för press, radio och tv

Våld i SVT Play JK-anmäls

Dela
Barnskyddet i SVT Play är otillräckligt. Det bedömer granskningsnämnden som fäller SVT för att barn kunnat se våldsamma krigsscener i tv-serien "Game of Thrones". Nu anmäls SVT Play för tredje gången till Justitiekanslern, JK.

I det aktuella avsnittet av Game of Thrones fick flera personer halsarna uppskurna med svärd och yxor så att blodet sprutade. Enligt nämnden kunde barn med relativ enkelhet spela upp programmet på SVT Play och ta del av de våldsamma scenerna. SVT fälls därför.

JK – som är den instans som ytterst avgör frågan – har i tidigare beslut delat granskningsnämndens bedömning att barnskyddet varit otillräckligt.

Enligt radio- och tv-lagen får inte program som innehåller ingående och verklighetstrogna våldsskildringar tillhandahållas på ett sådant sätt att det finns en betydande risk för att barn kan se programmen (beslut 19/00974).

Övriga fällda sändningar

  • Sponsringsmeddelanden i Sveriges mästerkock i TV4 fälls för säljfrämjande utformning. Nämnden ansöker till förvaltningsrätten om att TV4 AB ska betala en avgift om 300 000 kronor (beslut 19/00417)
  • Ett inslag i SVT:s Lokala Nyheter Stockholm om ett apotek med alternativmedicin fälls för osaklighet (beslut 19/02526)

Sändningar som frias

  • Ett inslag i SR:s Dagens eko om rekryteringsprocessen på en myndighet (beslut 19/01984)
  • Inslag i SR:s Radio Romano om ett romskt samråd (beslut 19/00919)
  • Ett inslag i SVT:s Aktuellt om en granskning av säkerhetsföretag (beslut 19/00914)
  • En dokumentär i SVT om riksdagspolitikern Mattias Karlsson från Sverigedemokraterna (beslut 19/00932)
  • Ett inslag i SVT:s Rapport om vattenbrist i södra Spanien (beslut 19/01665)
  • Ett inslag i SVT:s Morgonstudion om halloumi (beslut 19/02228)

Nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats.

För mer information kontakta

Maria Bergerlind Dierauer, 08-580 070 17

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum