Uppdrag granskning fälls och frias i Metoo-fall
Programmet
Uppdrag granskning sändes den 30 maj förra året och handlade om ett av de mest uppmärksammade Metoo-fallen i Sverige. Efter att en journalist, A, blivit anklagad för våldtäkt och namngiven i social media av en medieprofil, B, samt att ytterligare kvinnor i en tidningsartikel riktat anklagelser mot A, tvingades A att lämna sin tjänst på en redaktion. Programmet innehöll en genomgång av de anklagelser som publicerats om A i bland annat etablerade medier och som hade fått långtgående konsekvenser för honom. Både A och B medverkade i programmet.
Anmälningarna
Granskningsnämnden har prövat programmet med utgångspunkt i anmälan från B och ett stort antal andra personer som kritiserar programmet bland annat för att ta ställning för journalisten A och för att ha ifrågasatt trovärdigheten hos B och de kvinnor som uppgett att de blivit utsatta. B anser också att programmet var ett intrång i hennes integritet. Flera anmälare var också kritiska till redovisningen i programmet gällande en uppgift om en fjortonårig flicka.
Granskningsnämndens bedömning
Granskningsnämnden har i sin bedömning uttryckt följande.
SVT har uppgett i sitt yttrande att programmet hade ett klart avgränsat syfte, nämligen att granska etablerade mediers roll i ett av de mest uppmärksammade Metoo-fallen i Sverige. Med denna utgångspunkt innehöll programmet en genomgång av de anklagelser som publicerats om A i dessa och som fått långtgående konsekvenser för honom. Enligt granskningsnämndens mening är programmets granskning så långt i linje med programföretagets skyldighet att belysa, granska och stimulera till debatt.
I programmet kom enligt nämndens uppfattning alltför stort fokus att hamna på sanningshalten i B:s berättelse, snarare än på granskningen av etablerade mediers val att publicera uppgifterna om A. Enligt nämndens bedömning innebar programmet dock inte något ställningstagande i skuldfrågan, och det var inte heller på annat sätt utformat i strid med kravet på opartiskhet.
Genom de känsliga uppgifter som lämnades i programmet uppkom ett intrång i B:s privatliv. I den bedömningen beaktar nämnden att det lämnades explicita uppgifter ur B:s polisanmälan och den nedlagda förundersökningen. Enligt nämndens mening var det inte motiverat av ett oavvisligt allmänt intresse att dessa detaljerade uppgifter lämnades. Programmet strider därför mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Att B på eget initiativ i andra sammanhang öppet berättat om anklagelsen om våldtäkt ändrar inte den bedömningen.
Vad gäller anmälarnas kritik angående framställningen av ”14-åringen” i programmet anser nämnden att SVT i ärendet har visat stöd för de uppgifter som presenterades i programmet. Vad anmälarna anfört medför inte att programmet strider mot kravet på saklighet i den delen.
Nämnden anser inte att vad anmälarna anfört i övrigt medför att programmet strider mot de villkor som gäller för SVT:s programverksamhet.
Tre ledamöter var skiljaktiga och anser att programmet borde frias i sin helhet.
I enlighet med GDPR kommer granskningsnämndens beslut inte att publiceras på myndighetens webbplats.
Nämnden har även fattat beslut i fler ärenden. Du hittar dem på vår webbplats.
Vid frågor, kontakta
Maria Bergerlind Dierauer, 08-580 070 17
Om
Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.
Följ Myndigheten för press, radio och tv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv
Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande
Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.
Granskningsnämnden friar i åtta beslut20.11.2023 12:08:25 CET | Pressmeddelande
Granskningsnämnden har i dag fattat beslut i åtta ärenden. Samtliga ärenden är friande.
Knappt 21 miljoner kronor delas ut i varannandagsstöd31.10.2023 13:39:29 CET | Pressmeddelande
Mediestödsnämnden har fattat beslut om stöd för tidningsdistribution med anledning av övergången till utdelning av post varannan dag för 2023. Stödet finns för att bidra till att tidningsföretagen kan dela ut tidningen till läsaren på utgivningsdagen.
Viaplay fälls för otillåten reklam under vintersportsändningar25.10.2023 12:06:01 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller Viaplay för sändningar av världscupen i skridskor och skidtävlingar där reklam sändes på halva skärmen under pågående tävling.
Minskad lönsamhet för medierna trots rekordhög medieanvändning25.10.2023 10:29:16 CEST | Pressmeddelande
Årets rapport Medieekonomi 2023 från Myndigheten för press, radio och tv visar på att medieåret 2022 hade en rekordhög medieanvändning och en rekordhög investering på reklammarknaden. Trots det så befinner sig medierna i ett tufft läge med minskad lönsamhet på grund av ökade kostnader, minskade reklamintäkter och en nedåtgående konjunktur.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum