Dagens Samhälle

Liberalerna splittrade om samarbetet med regeringen

Dela
Nästan fyra av tio ledande lokala liberaler är negativa till att partiet ingått ett samarbete med regeringen. Men bland centerpartister är enigheten stor om att januariavtalet är bra för partiet - och för landet.

Hur ser Liberalernas och Centerpartiets gruppledare i kommuner och regioner på deras partiers samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet inom ramen för det så kallade januariavtalet? Dagens Samhälle har undersökt saken med hjälp av en enkät.

Bland C-topparna är nöjdheten stor. Hela 95 procent svarar ja på frågan: ”Anser du att samarbetet utifrån januariavtalet är bra för Centerpartiet?”.

Men bland Liberalernas gruppledare är splittringen desto större. 64 procent anser att avtalet har varit bra för L, men 36 procent att det inte varit det.

I den gruppen är kritiken mot partiets vägval inte sällan stenhård.

– Vi är ett borgerligt parti som arbetar för att få ett annat styre än Socialdemokraterna i Sverige. Liberalerna går sönder av detta, skriver Mats Lithner i Burlöv.

Mikael Sternemar i Sotenäs är inne på samma linje:

– Att inte stötta Alliansens statsministerkandidat och därmed släppa fram en S-ledd regering är ett katastrofalt vägval av Liberalerna, vilket inte minst visar sig i opinionsundersökningar, kommenterar han.

Trots att de liberala gruppledarna är mer kritiska än centerpartisterna till hur samarbetet utifrån januariavtalet påverkat deras parti är andelen som vill gå in i ett regeringssamarbete relativt stor bland L-topparna: 27 procent. Bland centerpartisterna är den 13 procent.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kommenterar Dagens Samhälles enkät på ett sätt som kan ses som en uppmaning till partiets gruppledare att gilla läget:

– Mitt och ledningens fokus kommer väldigt mycket att vara på konkret politik, både att genomföra det som finns i januariavtalet, hitta majoriteter på annat sätt där det behövs och också utveckla en egen politik och en egen identitet.

– Det går inte att hela tiden diskutera om vi borde sitta i en regering eller lämna avtalet. Nu har vi ett avtal. Låt oss genomföra det på bästa sätt och samtidigt utveckla oss själva.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye