Barn- och familjeersättningar har stor betydelse för ekonomin i låginkomstfamiljer
En ny analys visar att barn- och familjeersättningar har stor betydelse för ekonomin i låginkomstfamiljer. Särskilt betydelsefulla är barnbidraget, bostadsbidraget och underhållsstödet.
– För den tiondelen av barnhushållen som har lägst inkomster utgör barn- och familjeersättningar i genomsnitt 39 procent av hushållsinkomsten – att jämföra med endast 2 procent för den tiondelen med högst inkomster, säger Hanna Hultin analytiker och författare av analysen.
Under den senaste 20-årsperioden har barn- och familjeersättningarna bidragit med en allt mindre del av hushållens inkomster. En anledning till det är att ersättningsbeloppen inte har höjts i takt med inkomstutvecklingen. Det medför att låginkomstfamiljer som får en stor del av sin hushållsinkomst från barn- och familjeersättningarna riskerar att halka efter ekonomiskt.
– Höjningar av barnbidraget, bostadsbidraget och underhållsstödet sker efter politiska beslut och inte efter indexering. Om vår ambition är att minska inkomstskillnader löpande så krävs regelbundna manuella höjningar av beloppen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
Viktigaste resultaten
- Barn- och familjeersättningar utgör i genomsnitt 39 procent av hushållsinkomsten i barnhushållen med de allra lägsta inkomsterna.
- Barnbidraget, underhållsstödet och bostadsbidraget är extra viktiga för låginkomsthushållen.
- Barn- och familjeersättningarnas bidrag till barnfamiljernas inkomster har minskat under 2000-talet, men höjningar av ersättningsnivåerna under de senaste fem åren har lett till att utvecklingen har stabiliserats.
- Regelbundna höjningar av ersättningsbeloppen behövs för att säkerställa att barn- och familjeersättningarna även i framtiden bidrar till att minska inkomstklyftorna.
Du hittar analysen i sin helhet här: https://www.forsakringskassan.se/statistik/publikationer/korta-analyser
Analysen är en del i en rapportserie från Försäkringskassan som kallas korta analyser och presenterar aktuell statistik och analys i ett kort format.
Presskontakt: 010-116 98 88
Nyckelord
Länkar
Om
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Stor potential i förändrad aktivitetsersättning12.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Personer mellan 19 och 30 med psykiska och/eller fysiska funktionsnedsättningar som står långt ifrån arbetsmarknaden kan få aktivitetsersättning. Efter tio år hade 30 procent av dem som lämnade aktivitetsersättningen sin huvudsakliga inkomst från arbete – och det är tänkbart att ett par justeringar i hur ersättningen fungerar skulle kunna göra den siffran ännu större. Det visar en ny analys som Försäkringskassan publicerar idag.
Lägesrapport psykisk ohälsa 2024: Rekordmånga stressrelaterade sjukskrivningar18.11.2024 07:29:39 CET | Pressmeddelande
Trots kunskap om hur stressrelaterade sjukskrivningar kan förebyggas fortsätter antalet drabbade att öka. Under 2024 har en ny dyster toppnotering nåtts – och det är främst mammor i åldern 30–39 som drabbas. Det visar Försäkringskassans årliga lägesrapport om psykisk ohälsa som släpps idag.
Allt färre får bostadsbidrag i Norrbotten23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Norrbottens län är motsvarande siffra 29,5 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Jämtland23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Jämtland är motsvarande siffra 25,2 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Allt färre får bostadsbidrag i Västerbotten23.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste fem åren har antalet hushåll som får bostadsbidrag minskat med 21 procent i Sverige. I Västerbottens län är motsvarande siffra 27,4 procent. Samtidigt har ersättningen till de barnfamiljer som fått bidraget ökat, på grund av tilläggsbidraget som infördes 2020. Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum