Försäkringskassan

Barn- och familjeersättningar har stor betydelse för ekonomin i låginkomstfamiljer

Dela
De så kallade barn- och familjeersättningarna, som exempelvis barnbidrag och bostadsbidrag, är en väsentlig del av ekonomin för familjer med låga inkomster. Regelbundna höjningar av ersättningsbeloppen behövs om dessa ersättningar ska minska inkomstskillnaderna. Det visar en ny rapport i serien korta analyser från Försäkringskassan som publiceras idag.

En ny analys visar att barn- och familjeersättningar har stor betydelse för ekonomin i låginkomstfamiljer. Särskilt betydelsefulla är barnbidraget, bostadsbidraget och underhållsstödet.

– För den tiondelen av barnhushållen som har lägst inkomster utgör barn- och familjeersättningar i genomsnitt 39 procent av hushållsinkomsten – att jämföra med endast 2 procent för den tiondelen med högst inkomster, säger Hanna Hultin analytiker och författare av analysen.

Under den senaste 20-årsperioden har barn- och familjeersättningarna bidragit med en allt mindre del av hushållens inkomster. En anledning till det är att ersättningsbeloppen inte har höjts i takt med inkomstutvecklingen. Det medför att låginkomstfamiljer som får en stor del av sin hushållsinkomst från barn- och familjeersättningarna riskerar att halka efter ekonomiskt.

– Höjningar av barnbidraget, bostadsbidraget och underhållsstödet sker efter politiska beslut och inte efter indexering. Om vår ambition är att minska inkomstskillnader löpande så krävs regelbundna manuella höjningar av beloppen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Viktigaste resultaten

  • Barn- och familjeersättningar utgör i genomsnitt 39 procent av hushållsinkomsten i barnhushållen med de allra lägsta inkomsterna.

  • Barnbidraget, underhållsstödet och bostadsbidraget är extra viktiga för låginkomsthushållen.

  • Barn- och familjeersättningarnas bidrag till barnfamiljernas inkomster har minskat under 2000-talet, men höjningar av ersättningsnivåerna under de senaste fem åren har lett till att utvecklingen har stabiliserats.

  • Regelbundna höjningar av ersättningsbeloppen behövs för att säkerställa att barn- och familjeersättningarna även i framtiden bidrar till att minska inkomstklyftorna.

Du hittar analysen i sin helhet här: https://www.forsakringskassan.se/statistik/publikationer/korta-analyser

Analysen är en del i en rapportserie från Försäkringskassan som kallas korta analyser och presenterar aktuell statistik och analys i ett kort format.

Presskontakt: 010-116 98 88

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Föräldraavdraget har liten påverkan på rätten till assistans2.9.2024 10:36:48 CEST | Pressmeddelande

Lagändringarna Stärkt rätt till personlig assistans har gjort att fler personer beviljas assistansersättning, både barn och vuxna, under år 2023. Ett svar på regeringsuppdrag som Försäkringskassan publicerar idag visar att det så kallade föräldraavdraget har en liten påverkan på antalet avslag inom assistansersättningen: nio av tio avslag där föräldraavdrag har gjorts skulle skett även utan avdraget.

Allt färre gotlänningar går till tandläkaren29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent för riket. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. På Gotland minskar utnyttjandet av tandvårdsbidraget mest i landet. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag.

Hallänningar bäst i landet på att gå till tandläkaren29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent i riket. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. I Halland syns en liten ökning av utnyttjandet av tandvårdsbidraget och nyttjandet är, tillsammans med Värmland, högst i landet. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag

Ökningen av tandvårdsbidrag störst i Jönköpings län29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent för riket.. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. Jönköpings län står för den största ökningen i utnyttjandet av tandvårdsbidraget. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag.

En av tre i Kalmar län går inte till tandläkaren29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent för riket. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. I Kalmar län syns en liten minskning av utnyttjandet av tandvårdsbidraget. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye