Dagens Samhälle

Smålandsbolag utmanar jättarna

Dela
De åtta största kollektivtrafikbolagen omsatte år 2018 drygt 27 miljarder kronor, visar Dagens Samhälles sammanställning. Nobina Sverige är allra störst men det tidigare familjeägda bolaget Bergkvarabuss växer snabbt.

Bergkvara är en tätort i Torsås kommun i Kalmar län. Här startade bröderna Göran och Ronny Mellström företaget i mitten av 1970-talet. År 2013 låg omsättningen på 770 miljoner kronor.I dag kring det dubbla. Enligt den senaste årsredovisningen (2018) omsatte Bergkvarabuss drygt 2 miljarder kronor, men den siffran gäller 16 månader eftersom bolaget håller på att byta räkenskapsår. Vinstmarginalen var 10 procent.

– Jag vågar inte säga hur omsättningen ser ut nu. Det har hänt mycket i vår koncern och vi växer. Vi håller på med årsredovisningen för 2019, säger Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss.

Från att ha kört busstrafik i huvudsak i södra Sverige har Bergkvarabuss tagit hem flera upphandlingar i andra delar av landet, som i Enköping, Örebro och Gotland. Ibland blir det bakslag. Bergkvarabuss vann en stor upphandling i Region Uppsala, som överklagades och gick till en konkurrent.

Att ta hem uppdrag i kollektivtrafiken ger möjlighet till expansion av kommersiell trafik.

– När vi vinner ett trafikavtal blir det en plattform för oss att även utföra beställningstrafik, säger Simon Sandberg.

Största bolaget Nobina är svenskt. Det kan vara en fördel i konkurrensen.

– Vi kan det svenska och nordiska systemet och kan sätta en bolagsstyrning som är anpassad för de nordiska förhållandena. Vi har full förståelse för hur beslutsprocessen ser ut, både hos våra uppdragsgivare och i politiken, säger Henrik Dagnäs, vd för Nobina Sverige.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye