Umeå kommunUmeå kommun

Rösträttsutställning på Kvinnohistoriskt museum

Dela
Den 24 maj 1919 tog Sveriges riksdag ett första beslut om allmän och lika rösträtt för kvinnor. Det andra beslutet togs 1921. För att uppmärksamma hundraårsjubileet öppnar nu utställningen Rösträtt för kvinnor, med illustration och text av Sara Teleman, på Kvinnohistoriskt museum. Välkomna på pressvisning fredag 6 mars kl.10!

Utställningen Rösträtt för kvinnor är baserad på illustratören Sara Telemans bok med samma namn. Teleman skildrar vägen till rösträtt genom ett galleri jordnära och humoristiska personporträtt här finns bland andra Elin Wägner, Selma Lagerlöf och Kata Dahlström. Med tydlig berättarröst och texter skrivna på lättläst svenska tillgängliggör Teleman ett ganska svårgripbart och långdraget förlopp i den svenska demokratins historia.

– Så många gånger under arbetet med den här boken har jag ställt mig själv frågan: Skulle jag gjort samma val – samma offer – som dessa kvinnor, haft samma mod och tro på att saker och ting kan förändras? Men sedan tänker jag på kollektivet, och styrkan i att vara flera som arbetar mot samma sak. Det är viktigt att komma ihåg när en läser den här boken; att även om jag ibland presenterar mina idoler en i taget, så är det ingen av dem som gjort arbetet ensam. Och dessa fantastiska människor, detta underbara kollektiv, ropar till oss genom årtiondena: "Gråt inte – organisera er! Ge inte upp – det går att förändra”, säger Sara Teleman.

1919 togs det första av två beslut som behövdes för att ändra grundlagen så att kvinnor fick rätt att rösta till riksdagen. Det andra beslutet togs 1921. Vägen dit var lång och krokig och många rösträttskämpar fick stå ut med att ta ett steg framåt och två steg bakåt.

Sara Teleman är illustratör, journalist, författare, redaktör, lärare och föreläsare och verksam som professor i illustration vid Konstfack i Stockholm. Hon har medverkat med illustration och text i ett tiotal böcker, där Rösträtt för kvinnor (LL-förlaget 2016) är en av de senaste. Utställningen är producerad av Arbetets museum i ett samarbete med Sara Teleman. Utställningens form på Kvinnohistoriskt museum är skapad i samarbete med Sara Teleman.

Utställningen Rösträtt för kvinnor visas på Kvinnohistoriskt museum 7 mars – 14 november 2020.

Pressvisning: Fredag 6 mars kl. 10. Sara Teleman finns på plats för att visa utställningen. Föranmäl dig gärna till maria.hedberg@umea.se
Vernissage: Söndag 8 mars kl. 13-16, samtal och workshops med Sara Teleman. Kontaktuppgifter:
Maria Hedberg, kommunikatör Kvinnohistoriskt museum, 070-390 11 78, maria.hedberg@umea.se
Sara Teleman, illustratör och författare, tel. 073-324 24 22, e-post: sara@sarateleman.com

 Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Sara Teleman
Illustration: Sara Teleman
Ladda ned bild
Sara Teleman. Foto: Magdalena Taubert
Sara Teleman. Foto: Magdalena Taubert
Ladda ned bild
Elin Wägner. Illustration: Sara Teleman
Elin Wägner. Illustration: Sara Teleman
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye