Akademiska sjukhuset

Ortopedchef på Akademiska: Fallskador mångfaldigas vid halka

Dela
I tider med snö och halka ökar antal olycksfall på akutmottagningen med cirka 500 procent. Det innebär att det stundvis kan bli mycket långa väntetider. Bara under förmiddagen har cirka tio personer sökt vård akut på Akademiska på grund av cykel- eller halkolycka vilket är fler än vanligt.
Stergios Lazarinis
Stergios Lazarinis

 Ett stort inflöde av akuta skador innebär att Akademiska sjukhuset kan behöva stryka planerade operationer, trots hög bemanning både på operationsavdelningen och kliniken, för att hinna ta emot de akuta fallen, säger Stergios Lazarinis, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset.

Han konstaterar att den första halkan är alltid värst. Då är vi oförberedda och inte så försiktiga.

– För det mesta är det yngre och arbetsföra människor som ramlar och får frakturer på grund av halkan. Äldre människor är ofta mer försiktiga när de rör sig utomhus. För de äldre är däremot risken för fallolyckor inomhus stor. Det är lätt att snubbla på en mattkant eller falla från en stege eller stol när det ska pyntas inför advent och julen. Medicinering och yrsel kan ge en sämre balans och därmed ökar fallrisken, berättar han.

Hur ska man tänka för att minska risken för fallskador och frakturer?

– Det viktigaste är att inte ha bråttom när det är halt. Likaså att alltid använda broddar på skorna. Det finns utmärkta skor med inbyggda broddar; en klok investering inför vintern, framhåller Stergios Lazarinis.

Han ger också fler tips:

  • Cykla inte i halt väglag. Och om du måste cykla, förse din cykel med bra dubbdäck och bra belysning.
  • Tänk på att ge en hjälpande hand till dina släktingar och vänner med stor fallrisk. Se över inomhusmiljön så att lösa mattor och sladdar inte orsakar fall. Hjälp gärna till att handla om det är halt ute.
  • Höftskydd finns för dem som har skör benstomme och som måste gå ut i halt väglag.
  • Om du har dålig balans – klättra inte på stegar eller pallar när du julpyntar (eller annars) – be om hjälp i stället.

– Vid enklare akuta skador och sjukdomar kan man vända sig till Närakuten på Samariterhemmet för att undvika att hamna i lång väntan på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. På Närakuten får man snabb hjälp vid misstanke om skada i muskler, leder eller skelett, avrundar Stergios Lazarinis.

För mer information, kontakta:
Stergios Lazarinis, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi, Akademiska sjukhuset,
tel:0738-666170, e-post: stergios.lazarinis@akademiska.se

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Bilder

Stergios Lazarinis
Stergios Lazarinis
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ballongvidgning på urologmottagningen - ny behandling för patienter med urinrörsförträngning15.5.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu kan patienter med återkommande urinrörsförträngning behandlas med ballongvidgning på Akademiska sjukhuset, som alternativ till traditionella kirurgiska ingrepp. Det är en ny och innovativ behandling som ges på urologmottagningen och innebär att man via urinröret för in en ballongkateter för att vidga förträngningarna. Samtidigt utsöndrar ballongen cytostatika för att minska risken för återfall. Metoden är redan etablerad i Sverige där cirka 300 patienter redan genomgått behandling på olika sjukhus. Att ingreppet görs på urologmottagningen innebär att patienten slipper läggas in på sjukhuset vilket frigör vårdplatser för andra, mer behövande.

Unga vuxna med cancer ska erbjudas särskild uppföljning på Akademiska15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Unga vuxna med cancer ska erbjudas bättre uppföljning liknande den efter barncancer. Till hösten startar en pilotstudie inriktad på unga med cancer vid Akademiska sjukhuset finansierad av Regionalt Cancercentrum Mellansverige. Både sjukdomen i sig och dess behandling kan leda till sena komplikationer som påverkar såväl kroppen som den psykiska hälsan, men även personens liv och ekonomi. Långtidsuppföljning av denna patientgrupp är ännu inte standardiserad på samma sätt som för vuxna som haft cancer som barn.

Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye