Akademiska går inte vidare med enzymrening av läkemedelsrester i toaletter

– Vi har inte kunnat observera någon statistiskt säkerställd nedbrytning av läkemedelsrester med toalettblocken pCure hos oss. Sjukhuset kommer därför gå vidare med att utvärdera annan teknik för läkemedelsrening, nu närmast ozonrening. En anläggning i pilotskala kommer att installeras under december på sjukhusområdet,säger Sofia Svebrant, miljösamordnare på Akademiska sjukhuset.
Läkemedelsrester i avloppsvatten kommer till största delen från urin och avföring och påverkar både djur, natur och människor negativt. Globalt sett står sjukvården för en mindre del av de totala läkemedelsutsläppen, men koncentrationen av läkemedel är hög och många viktiga sista-linjens antibiotika, som enbart används på sjukhus, vill man inte ha resistens mot.
Toalettblocken som testats på Akademiska innehåller enzymer vars uppgift är att bryta ned läkemedelsrester i toaletten. Enligt tillverkaren ska nedbrytningen påbörjas direkt vid spolning då enzymer frigörs från blocket. Ett av målen i Region Uppsalas miljöprogram för 2015-2018 är att genomföra pilotförsök för att minska läkemedelsrester, framförallt antibiotika, i avloppsvatten från Akademiska sjukhuset. I det nya miljöprogrammet för 2019-2022 har flera mål skärpts. Bland annat ska Akademiska sjukhuset minska sina halter av antibiotika i avloppsvatten med 20 procent.
Ett första mindre försök med toalettblocken genomfördes hösten 2016 som visade sig vara för litet för att utvärderas statistiskt. Metoden har därför följts upp i en mer storskalig studie som pågick under 16 veckor våren 2018.
Totalt togs cirka 100 prover från 261 toaletter kopplade till samma avloppsstam. Under hälften av veckorna var pCure installerat på samtliga toaletter och dessa jämfördes med veckorna utan pCure installerat. Fördelningen mellan veckor med och utan pCure randomiserades för att undvika systematiska variationer som exempelvis att en viss behandling ges varannan vecka eller en viss årstid. Proverna analyserades vid Umeå universitet enligt en väl beprövad vetenskaplig metod för läkemedelsanalys. Av sammanlagt 102 läkemedel, som ingick i studien, kunde 51 substanser påvisas och utgöra underlag för analysen.
– Våra huvudsakliga statistiska analyser visade ingen signifikant reningseffekt av pCure. Detta gör att vi kan utesluta en biologiskt meningsfull effekt av toalettblocken i vår studie. På grund av stora variationer i halter av läkemedel och enstaka trender i vidare statistiska analyser kan vi dock inte utesluta att pCure kan ha viss reningseffekt, säger Josef Järhult, docent och infektionsläkare, som lett studien. Vi kan dock med god säkerhet säga att en eventuell rening är mycket begränsad och inte motiverar inköp och installation av blocken.
Studien, menar han visar hur viktigt det är att utvärdera produkter som ska lösa miljöproblem i verklig testmiljö innan de implementeras i större skala. Annars finns risken att de begränsade resurser som finns för att åtgärda problemen med läkemedelsrester i miljön används felaktigt.
Nota bene: En artikel om studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Infection Ecology & Epidemiology. Se länk till artikeln nedan!
För mer information, kontakta:
Sofia Svebrant, miljösamordnare och projektledare på Akademiska sjukhuset, tel: 076-496 39 33, e-post. Sofia.svebrant@akademiska.se
Josef Järhult, infektionsläkare och docent vid Akademiska sjukhuset/ Uppsala universitet, tel: 018-611 17 14, e-post: josef.jarhult@medsci.uu.se
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Bilder



Länkar
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Fem Uppsalaforskare får stora anslag från Njurfonden10.4.2025 08:00:56 CEST | Nyheter
Fem forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har fått stora anslag från Njurfonden. Forskarna är verksamma inom områdena inflammatoriska njursjukdomar och njursjukdomar/diabetes. Totalt uppgår anslagen till 950 000 kronor. Utdelningen av forskningsbidragen skedde på Världsnjurdagen 2025.
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter
Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum