En mans yrkesliv ger 3,7 miljoner mer i plånboken
– Det är orimligt långt kvar till en jämställd arbetsmarknad, säger Lena Granqvist, samhällspolitisk chef på Saco.
Livslön innefattar den samlade lönen under livet inklusive pension. Och livslönen skiljer sig markant beroende på om du är kvinna eller man, visar Sacos siffror.
Den främsta anledningen är att kvinnor och män i hög utsträckning väljer olika utbildningar som leder till jobb i olika sektorer. I vården, skolan och omsorgen är kvinnor i majoritet. Där är lönerna generellt sett betydligt lägre än i privat sektor.
– Kvinnodominerade utbildningar som leder till välfärdsyrken måste värderas högre. De låga lönerna och de platta lönekarriärerna inom offentlig sektor är ett jämställdhetsproblem och ett problem för samhället i stort. Ska vi komma till rätta med kompetensbristen i välfärden behöver arbetsgivarna höja lönerna, säger Lena Granqvist, samhällspolitisk chef på Saco.
En annan anledning till den stora skillnaden i livslön mellan manliga och kvinnliga akademiker är att kvinnor tar, eller förväntas ta, ett större ansvar för hem och familj.
Kvinnor tar ut sju av tio dagar av föräldrapenningen och sex av tio vabbdagar, visar siffror från Försäkringskassan. Dessutom utför kvinnor en större del av det obetalda arbetet i hemmet samt jobbar deltid i högre utsträckning.
– Arbetsgivarna måste se till att män och kvinnor kan göra karriär på lika villkor, och männen måste helt enkelt börja ta ett större ansvar för hem och familj. En väg till det är att införa en tredelad föräldraförsäkring. Vi kan inte blunda för de negativa effekter som snedfördelningen av föräldraledigheten har på kvinnors situation på arbetsmarknaden, säger Lena Granqvist, samhällspolitisk chef på Saco.
Nyckelord
Kontakter
Emma NilssonKommunikationschef
Tel:070- 310 07 45emma.nilsson@saco.seBilder

Länkar
Om
Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig.
Följ Saco
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Saco
Osäkert läge kräver politisk samling15.4.2025 08:02:34 CEST | Pressmeddelande
Med en osäker global ekonomi som skakar av handelspolitiska utspel är behovet av öppenhet, politiskt mod och kunskapsbaserad politik större än någonsin. Det krävs mer fokus på jobb, samarbete och hur samhällets utmaningar ska finansieras. Regeringen måste prioritera insatser för arbetslösa och investeringar i utbildning som stärker samhället. Så sammanfattar Göran Arrius sina reflektioner kring regeringens vårproposition och vårändringsbudget som presenterades idag.
Sacos chefsekonom Håkan Regnér: Handelskrig har inga vinnare4.4.2025 11:10:30 CEST | Pressmeddelande
Det blev ingen befrielse på det Trumps administration döpt till ”Liberation day”. Handelstullar är i den ekonomiska världen vad murar och staket är i den fysiska världen. Förlorarna finns på båda sidor. Tullarna blev högre än de flesta räknat med och konsekvenserna syntes omedelbart.
Saco lanserar podcasten Slow Politics21.3.2025 09:27:13 CET | Pressmeddelande
Politik är komplext och kräver tid. I Sacos nya podcast Slow Politics utforskas de riktigt svåra samhällsutmaningarna – utan att jaga snabba lösningar. Det innebär fördjupade samtal om politikens svåraste frågor.
Sverige behöver en mer långtgående klimatpolitik20.3.2025 13:45:15 CET | Pressmeddelande
Det Klimatpolitiska rådet presenterade idag sin årliga granskning av svensk klimatpolitik. Rapporten innehåller rådets bedömning av regeringens samlade politik med avseende på beslutade klimatmål.
Här finns framtidsjobben för akademiker17.3.2025 07:59:01 CET | Pressmeddelande
Högskoleutbildning är generellt en bra grund för att göra sig attraktiv på arbetsmarknaden visar en ny rapport från Saco. Trots det osäkra ekonomiska läget bedöms framtiden som ljus för de flesta högskoleutbildade som kommer ut på arbetsmarknaden år 2030. Exempel på yrkesgrupper som kommer att ha lätt att få jobb efter examen är optiker, psykolog, fysioterapeut, ingenjör och officer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum