Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Ny forskningsrapport – ”jämställdhet är en självklarhet”

Dela
De flesta idrottsföreningar upplever att jämställdhet utgör en princip för föreningens verksamhet. Många föreningar uttrycker därmed jämställdhet som en självklarhet. Samtidigt visar resonemang och motiveringar att förståelsen är begränsad av vad jämställdhet är. Idrottsrörelsen har kommit en bit på väg – men tillsammans har vi mycket kvar.

Det visar den enkät till 762 idrottsföreningar som är grunden i Riksidrottsförbundets studie med syfte att belysa det kvalitativa jämställdhetsmålet ”flickor och pojkar, kvinnor och män, ska ha lika möjligheter och villkor att utöva och leda idrott”.

– Det är bra att föreningar står stadigt i värdegrunden och ser jämställdhet som viktigt för deras verksamhet. Men det intressanta i studien är hur föreningarna resonerar och motiverar vad de gör i jämställdhetsfrågan. Resultaten i rapporten visar att idrottsrörelsen är på väg men har en bra bit kvar. Den säger också något om hur föreningar förstår jämställdhet. Vi ser att det finns en bild hos föreningarna att verksamheten är jämställd. Och det kanske den är – i vissa delar – men utifrån vad vi vet genom annan forskning är det troligt att den inte är fullt så jämställd, säger Jenny Svender, forskningsansvarig och sakkunnig jämställdhet, Riksidrottsförbundet.

Sammantaget visar studien att det finns en positiv attityd till jämställdhet, och föreningarna verkar engagerade i frågan. Däremot är det en ganska begränsad förståelse av vad jämställdhet är. Jämställdhet blir till stor del en fråga om kvantitet och ses fortfarande som en kvinnofråga, att jämställdhet bara handlar om flickor och flickors idrottande. Det finns inte alltid lika stor benägenhet att göra förändringar som bidrar till en mer jämställd verksamhet i grunden.

– Det föreningarna verkar tappa bort är de aspekter av jämställdhet som handlar om normer och maktordningar. Det handlar om att synliggöra de grundläggande problem som orsakat ojämställdheten. Inom idrotten gynnas pojkar och män genom att manlighetnormer fortfarande är starka, förklarar Jenny Svender.

Föreningarna behöver ställa frågor till den egna verksamheten. Vem har fördelar och är självklar och vem är förfördelad? På vems villkor bedrivs verksamheten? Rapportens resultat visar ett behov av ytterligare stöd och kunskap. Rapporten pekar på Riksidrottsförbundet, RF-SISU distrikten och specialidrottsförbundens gemensamma ansvar att bistå idrottsföreningarna med utbildningar för att få hjälp att komma åt även de lite mer komplexa delarna av jämställdhet.

Ladda ner forskningsrapporten "Jämställdhet är en självklarhet" - hur idrottsföreningar förhåller sig till jämställdhet  

Här kan du läsa mer om Riksidrottsförbundets arbete med jämställdhet 

För mer information kontakta

Jenny Svender
Forskningsansvarig och sakkunnig jämställdhet Riksidrottsförbundet
08-699 62 52 

Nyckelord

Kontakter

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna



Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Extra stöd har gjort stor skillnad6.5.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

35 000 utbildade ledare i över 5 000 föreningar. Det är resultatet av den insats för ledarutbildning och -rekrytering som genomfördes och där 60 specialidrottsförbund deltog i arbetet. Dessutom har de 19 RF-SISU distrikten genomfört utbildningsinsatser med syfte att få tillbaka, välkomna nya eller inspirera befintliga ledare. Tillsammans har de över 30 000 deltagarna i distriktens insatser genomfört drygt 58 000 utbildningstimmar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye