Onkologchef på Akademiska: ”Cancervården gynnas av ökad patientmedverkan i forskning och kvalitetsförbättringar"ar”

Minst var tredje person i Sverige kommer att drabbas av cancer under sin livstid. Cancer är den vanligaste dödsorsaken hos individer under 80 år – trots att kvaliteten på svensk cancersjukvård ligger i topp i internationella jämförelser. Världscancerdagen genomförs för att lyfta frågor kring cancervård och forskning ur ett patientperspektiv. Nätverket mot cancer uppmärksammar temadagen med ett symposium i Stockholm som inleds av sjukvårdsminister Annika Strandhäll.
Hans Hägglund, chef för cancerkliniken på Akademiska sjukhuset medverkar under symposiet i en session där Göran Hägglund är moderator. Övriga medverkande är Helene Hellmark Knutsson (S), minister för forskning och högre utbildning, Karolina Antonov, analyschef LIF, Irene Svenonius (M) Finanslandstingsråd Stockholms Läns landsting, Anna Nilsson Vindefjärd, Generalsekreterare Forska Sverige, Katarina Johansson, ordförande Nätverket mot cancer.
För att cancervården ska bli mer jämlik och tillgänglig menar Hans Hägglund att det behövs ett nationellt ansvar för att sjukvård och forskning integreras:
– De satsningar som gjorts på nivåstrukturering har gett effekt. Nu gäller det att fortsatta utveckla standardiserade vårdförlopp, som fastställer hålltider från diagnos till behandling, och arbeta för att fler patienter inkluderas i kliniska studier.
Hans Hägglund understryker att svenska cancerkliniker måste följa rådande riktlinjer och guidelines i användningen av nya läkemedel och utveckla arbetssätt kring användandet av kvalitetsregister. Likaså att vårdkvaliteten skulle gynnas av bildandet av så kallade Comprehensive Cancer Center efter internationell modell, där det bedrivs både grundforskning och klinisk forskning, men också vård, utbildning av vårdpersonal och allmänhet, befolkningsstudier och cancerförebyggande arbete.
Enligt Hans Hägglund har införandet av värdebaserad vård på Akademiska sjukhuset, en modell för kvalitetsförbättring, gynnat patientmedverkan på flera sätt. Idag omfattas cirka 40 av totalt 180 diagnoser, främst inom cancerområdet men även bland annat inom diabetesvården, brännskadevården, förlossningsvården samt för patienter med stroke och hjärtsvikt.
– Det centrala för oss är att identifiera vad som är viktigt för att patienten ska uppleva att hög vårdkvalitet och fokusera på att förbättra det. Numera involveras patienterna mer i kvalitetsutveckling och införande av nya arbetssätt. Ett konkret exempel är rehabiliteringsgrupper för män med prostatacancer före och efter operation.
Akademiska sjukhuset har valt att inte göra någon större omorganisation i samband med införandet av värdebaserad vård. Verksamhetsområdena med sina specialiteter är kvar, men samarbetet över klinikgränserna mellan olika specialister är tajtare. Härmed blir det lättare att se helheten för en viss patientgrupp, vilket anses gynna exempelvis cancerpatienter som möter många olika specialister inom onkologi, kirurgi, röntgen, labb och rehabilitering/psykologiskt stöd.
För mer information, kontakta:
Hans Hägglund, professor och verksamhetschef blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset, telefon: 076- 721 20 20, e-post: hans.hagglund@akademiska.se
FAKTA: Klinisk forskning inom cancerområdet på Akademiska
* Just nu pågår drygt 180 kliniska läkemedelsstudier, bland annat nya behandlingar med biologiska läkemedel mot lymfom och malignt melanom.
* Studier inom Blod och tumörsjukdomar samordnas av den kliniska forsknings- och utvecklingsenheten, KFUE, en av landets ledande enheter inom detta område.
* Historiskt har forskningen på sjukhuset bland annat utmärkt sig inom tjock- och ändtarmscancer.
* Idag är cirka 60 procent av patientstudierna inriktade på nya läkemedel finansierade av industrin, en siffra motsvarande vad man ser på nationell nivå. Övriga studier, ofta i tidig fas, sker med olika former anslagsfinansiering i samarbete bland annat Uppsala universitet och andra forskargrupper.
* Inom KFUE finns en speciell grupp som bl.a. driver och koordinerar akademiska studier, Clinical Trials Office, CTO).
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Bilder

Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Cancervården i Uppsala får europeisk kvalitetsstämpel22.4.2025 08:15:59 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning.
Fem Uppsalaforskare får stora anslag från Njurfonden10.4.2025 08:00:56 CEST | Nyheter
Fem forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har fått stora anslag från Njurfonden. Forskarna är verksamma inom områdena inflammatoriska njursjukdomar och njursjukdomar/diabetes. Totalt uppgår anslagen till 950 000 kronor. Utdelningen av forskningsbidragen skedde på Världsnjurdagen 2025.
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum