Akademiska sjukhuset

Akademiska får odla fram hud för transplantation av svårt brännskadade

Dela
Som första sjukhus i Sverige har Akademiska fått tillstånd av Läkemedelsverket att odla fram hud för transplantation vid svåra brännskador. Målgruppen är patienter med mycket stora hudförluster där kvarvarande frisk hud inte räcker för gängse behandling.
Som första sjukhus i Sverige har Akademiska fått tillstånd av Läkemedelsverket att odla fram hud för transplantation vid svåra brännskador.
Som första sjukhus i Sverige har Akademiska fått tillstånd av Läkemedelsverket att odla fram hud för transplantation vid svåra brännskador.

– Godkännandet är oerhört betydelsefullt. För många patienter med omfattande hudförluster är framodling av hud för transplantation det sista halmstrået, en viktig del i en livräddande behandling där ytterst få alternativ finns till buds, säger Alexandra Karström, avdelningschef för vävnadsinrättningen och kvalitetsansvarig inom plastik- och käkkirurgi.

Hon framhåller också att tillståndet är viktigt med tanke på att Akademiska är ett av två universitetssjukhus med nationellt ansvar för vård av svårt brännskadade patienter. Akademiska sjukhuset och Universitetssjukhuset i Linköping har sedan 2010 ett så kallat rikssjukvårdsuppdrag för denna vård.
 
Den gängse behandlingen vid allvarliga brännskador, då stora hudpartier skadats, är att man flyttar frisk hud i tunna sjok till skadade områden och upprepar denna procedur tills alla sår är läkta. Men ibland räcker inte den friska huden för sådan behandling.

På Akademiska sjukhuset har man sedan mitten av 1990-talet utfört behandlingar med hud som framodlats från patientens egna hudceller. Det innebär att man tar en liten vävnadsbiopsi med frisk hud och utifrån patientens egna hudceller odlar fram önskad mängd hud för transplantation till skadade kroppsdelar.

Tidigare var Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tillsynsmyndighet och godkände verksamheten. Men förra året övergick ansvaret till Läkemedelsverket. Enligt EU:s regelverk betraktas den framodlade huden som ett läkemedel, en så kallad ATMP produkt (Advanced Therpautic Medicinal Product), eftersom cellantalet expanderar kraftigt. Akademiska sjukhuset ansökte om tillverkningstillstånd i augusti 2016. I maj 2017 gjorde Läkemedelsverket en inspektion och tillståndet beviljades i mitten av november.

FAKTA: Framodling av hud från patientens hudceller (keratinocyter)
* En vävnadsbiopsi, stor som ett frimärke, tas från frisk oskadad hud hos patienten. * Keratinocyter, cellerna i överhuden, isoleras i sjukhusets renrumsanläggning.
* Odling av cellerna sker in vitro under cirka fyra veckor, då den första transplantationen sker.
* Därefter finns celler redo att transplanerateras till patienten med cirka en veckas mellanrum ytterligare några gånger tills patientens sår är läkta.

För mer information, kontakta:

Alexandra Karström, avdelningschef för vävnadsinrättningen och kvalitetsansvarig inom plastik- och käkkirurgi, telefon: 018-611 54 29 eller 070-611 35 56

Gunilla Nygård, verksamhetschef käk- och plastikkirurgi, telefon: 073-868 01 08

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Bilder

Som första sjukhus i Sverige har Akademiska fått tillstånd av Läkemedelsverket att odla fram hud för transplantation vid svåra brännskador.
Som första sjukhus i Sverige har Akademiska fått tillstånd av Läkemedelsverket att odla fram hud för transplantation vid svåra brännskador.
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter

Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye