Videomöte effektivt för inställning av medicinering vid Parkinson

– Detta är ett smidigt sätt att ställa in medicinen i verkligheten. Patienten är i hemmet i sin vardagsmiljö och har en mer normal aktivitetsnivå. Även en närstående kan finnas med och lära sig hur behandlingen fungerar och ska skötas, säger Dag Nyholm, docent och läkare vid neurologkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, som har deltagit i studien.
I studien har patienter med Parkinsons sjukdom observerats när de provat ut medicinen Duodopa, en parkinsonbehandling med läkemedelspump, hemifrån. Kontakten med vårdpersonalen har skett med hjälp av videokommunikation och patienten har inte behövt läggas in på sjukhus, vilket annars tar cirka en vecka. Den genomsnittliga tiden för utprovning av behandlingen var 2,8 dagar. Under 92 procent av den tiden kunde patienterna leva som vanligt i hemmet, utan kontakt med sjukvården. Resultaten av studien visar att dosinställning i hemmet är både resurseffektivt och säkert. Såväl patienter som neurologer och sjuksköterskor som deltog i studien var nöjda med metoden.
Efter ett antal år med Parkinsons sjukdom kan patienterna behöva utredas för så kallad avancerad behandling. Det rör sig då om pumpbehandling direkt kopplad till tunntarmen eller under huden, alternativt en operation med djup hjärnstimulering. Enligt Socialstyrelsens beräkning bör 10-15 procent av patienterna ha sådan behandling, men i dag har mindre än hälften som behöver avancerad behandling tillgång till det (i Sverige 4,7 procent).
För mer information, kontakta:
Dag Nyholm, docent och läkare vid neurologkliniken, Akademiska sjukhuset: 018-611 50 03, e-post: dag.nyholm@akademiska.se
Alexej Wesslander, före detta präst och patient som medverkat i studien. (Han är villig att ställa upp på intervju och bosatt i Skärplinge): 0294-104 11
Fakta om studien:
I studien med så kallad telemedicinsk hemtitrering har patienter med Parkinsons sjukdom fått hjälp av sjukvårdspersonal att justera sin dos via videokommunikation i hemmet, kompletterat med hembesök av sjuksköterska. Studien har genomförts av biopharmaföretaget AbbVie i samarbete med neurologiska kliniken och Innovationsplatsen på Karolinska universitetssjukhuset samt med de neurologiska klinikerna på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Linköpings universitetssjukhus, och Skånes universitetssjukhus. Totalt deltog 15 patienter från de fyra medverkande klinikerna. Patienternas medianålder var 67 år och mediantiden sedan de fick sin diagnos var 10 år.
Fakta om Duodopa (levodopa/karbidopa)
- En behandlingsmetod som har tagits fram genom ett samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala.
- För närvarande har cirka 350 svenska patienter med Parkinsons sjukdom tillgång till Duodopa.
- Målgruppen är patienter som inte längre får tillfredsställande effekt av mediciner som tas i tablettform, oftast personer i ett framskridet stadium av sjukdomen. Rörelseförmågan är då ofta kraftigt begränsad och varierar oförutsägbart under dagen.
- Duodopa är levodopa i gelform som pumpas genom en sond direkt in i tolvfingertarmen eller tunntarmen. För att placera sonden i tarmen krävs ett mindre kirurgiskt ingrepp. Med hjälp av en programmerbar pump tillförs medicinen i ett jämnt flöde som anpassas efter individens behov. Den jämna tillförseln gör att rörelseförmågan blir jämnare och mer förutsägbar.
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Bilder

Länkar
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter
Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.
Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum