Akademiska sjukhuset

Läkare på Akademiska: ”Fredspriset är ett viktigt steg mot en kärnvapenfri värld”

Dela
Nobels Fredspris tillfaller i år ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons för sitt arbete för en kärnvapenfri värld. Kampanjen startades 2007 av den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen, där Andreas Tolf, ST-läkare i neurologi på Akademiska sjukhuset, är ordförande i den svenska sektionen.
Den 7 juli 2017 antog FN ett globalt kärnvapenförbud som nu ska undertecknas och ratificeras av parterna. Foto: Claire Conboy
Den 7 juli 2017 antog FN ett globalt kärnvapenförbud som nu ska undertecknas och ratificeras av parterna. Foto: Claire Conboy

Hur känns det att ert mångåriga arbete belönats med Fredspriset?
– Det går knappast att överskatta betydelsen av Fredspriset för en rörelse som ICAN. Det är ett viktigt steg mot en kärnvapenfri värld. Priset är också ett viktigt erkännande av civilsamhällets roll i kärnvapenförbudet och nedrustningen. Det hjälper oss i arbetet att få en bred uppslutning bakom förbudet bland världens stater.

Den 7 juli i år antog FN ett globalt förbud mot kärnvapen. Det ses som en viktig seger för ICAN. Vad händer härnäst?
– Det är nu öppet för stater att underteckna och ratificera avtalet. 50 stater har undertecknat avtalet hittills, men för att förbudet ska träda i kraft, och bli bindande för parterna, behöver det ratificeras av 50. Detta sker oftast sker efter beslut i ländernas parlament. Det innebär ett förbud mot att utveckla, testa, producera, tillverka, överföra, inneha, lagra, använda eller hota att använda kärnvapen.

– Utöver att stigmatisera kärnvapnen gör avtalet det svårare att upprätthålla kärnvapenarsenalerna eftersom det innehåller förbud mot att understödja ett annat lands kärnvapenprogram, t.ex. genom att bidra till finansiering och produktion av kärnvapen.


Vad gjorde att du engagerade dig i frågan?
– Jag blev medlem i Svenska Läkare mot Kärnvapen 2006 som nybliven läkarstudent i Umeå. Det gjorde mig oerhört provocerad att ett fåtal länder tar sig rätten att hota hela vår värld med undergång, och att vi skulle stå helt maktlösa inför detta faktum. Föreningen har drivit och bekostat ICAN-arbetet i Sverige mycket tack vare gåvor från våra medlemmar i Sverige.

Varför är det viktigt att just läkare engagerar sig?
– Kärnvapen angår oss alla, oavsett bakgrund och yrke. Vår förening grundades 1981, mitt under kalla kriget, efter ett upprop i Läkartidningen av ett stort antal professorer vid landets medicinska fakulteter. Syftet var att sprida kunskap om de medicinska konsekvenserna av kärnvapen. Idag är över 2 000 läkare och läkarstudenter medlemmar.
– Som läkare är vi vana vid att arbeta förebyggande för att undvika sjukdom och ohälsa. Det är aningslöst att tro att vi kan leva år efter år med tiotusentals kärnvapen i allt fler länder utan att de en dag kommer till användning. Medicinen heter prevention. Kärnvapen är massförstörelsevapen konstruerade att på en enda gång förinta städer och deras invånare. De gör inte skillnad på stridande och civila. Vilka ska komma till undsättning när sjukhusen är i ruiner och sjukvårdspersonalen döda eller skadade?

Vilka är, som du ser det, de största utmaningarna framöver?

– Vi kommer att fortsätta arbeta för att Sverige ska underteckna och ratificera förbudet vilket vore helt i linje med landets traditionella utrikespolitiska hållning. Ännu i dag håller faktiskt WHO kärnvapnen för det största enskilda hotet mot människors hälsa. Genom ett förbud ökar trycket på politikerna i kärnvapenländerna att förhandla om nedrustning och avveckling av sina kärnvapenarsenaler. Det går framåt även om det kommer att ta tid.

Nota bene: Norska nobelkommitténs motivering till årets fredspris:” ICAN får priset för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen. Vissa länder moderniserar sina kärnvapenarsenaler, och det finns en verklig risk att fler länder kommer att försöka skaffa kärnvapen, exempelvis Nordkorea.”

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Bilder

Den 7 juli 2017 antog FN ett globalt kärnvapenförbud som nu ska undertecknas och ratificeras av parterna. Foto: Claire Conboy
Den 7 juli 2017 antog FN ett globalt kärnvapenförbud som nu ska undertecknas och ratificeras av parterna. Foto: Claire Conboy
Ladda ned bild
Andreas Tolf, ST-läkare i neurologi, Akademiska sjukhuset
Andreas Tolf, ST-läkare i neurologi, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye