Europeiskt nätverk ska förbättra vården vid sällsynta diagnoser

Ett övergripande mål med nätverken, i dag 24 stycken, är att alla som bor i Europa och drabbats av ett sällsynt tillstånd som kräver högspecialiserad vård ska få tillgång till bästa möjliga behandling.
– Samarbetet gynnar inte minst patienter i länder där man saknar tillgång till välutvecklad vård. Det bidrar också till att höja vårdkvaliteten genom utbyte och jämförelser samt till kompetensutveckling för medicinsk vårdpersonal och forskare, säger Daniel Nowinski, överläkare i plastik- och käkkirurgi på Akademiska sjukhuset.
– Nätverken främjar nationellt och internationellt samarbete. Dessutom ger de möjlighet att utarbeta gemensamma riktlinjer för diagnostik, behandling och uppföljning även för mycket sällsynta diagnoser, exempelvis kraniofaciala missbildningssyndrom såsom Apert, Crouzon, Saethre-Chotzen, Treacher Collin och Goldenhar, säger Cecilia Soussi Zander, överläkare inom klinisk genetik och centrumledare för CSD (Centrum för Sällsynta Diagnoser) Uppsala-Örebro sjukvårdsregion.
Närmare 30 miljoner människor inom EU har en ovanlig sjukdom som påverkar det dagliga livet och som kräver högspecialiserad behandling av specialister med kompetens som bara finns på ett fåtal ställen. För ovanliga och komplexa sjukdomar är utmaningen extra stor att leverera vård som är högkvalitativ och kostnadseffektiv. Gemensamma kvalitetsmått och processer anses kunna bidra till att göra vården blir mer jämlik samtidigt som den håller hög kvalitet och är kostnadseffektiv.
I Sverige är behandling av kraniofaciala missbildningar, det som också kallas kraniofacial kirurgi, koncentrerad till två centra med rikssjukvårdsuppdrag: Akademiska sjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Verksamheten vid Akademiska ingår i nätverket CRANIO tillsammans med ett antal excellenscentra i Europa. Inom nätverket samarbetar man i framtagande av behandlingsriktlinjer, utfallsmått, fortbildning och spridning av kunskap. Nätverket koordineras av Erasmus Medical Center och är uppdelat i ett antal arbetsgrupper för de olika ingående diagnoserna.
– När vi har behov att bedöma en patients diagnos och behandling ger nätverket tillgång till en virtuell rådgivande nämnd som består av olika experter. Detta sker via en specifik IT-plattform och telemedicinsk utrustning, förklarar Daniel Nowinski.
Vilka diagnoser som ingår i varje nätverk bestäms av specialister vid berörda centra. För att kunna delta måste man leva upp till ett antal kvalitetskrav. Vid ansökan anges bland annat beskrivning av verksamheten; antal patienter, tillgång till expertis, utfall, forskning etc. Varje medlemslands hälsomyndighet (i Sveriges fall Socialstyrelsen) utfärdar ett brev till stöd för verksamheten. På vissa valda centra görs även platsbesök. I princip kan alla som möter kvalitetskraven ingå.
För mer information, kontakta:
Daniel Nowinski, överläkare i plastik- och käkkirurgi på Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 611 30 24, e-post; daniel.nowinski@surgsci.uu.se
Cecilia Soussi Zander, överläkare inom klinisk genetik och centrumledare för CSD (Centrum för sällsynta diagnoser) Uppsala-Örebro sjukvårdsregion, tel: 018-611 11 34, e-post: sallsyntadiagnoser@akademiska.se
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Bilder



Länkar
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter
Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.
Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum