Akademiska sjukhuset

Patienter med bipolärt syndrom erbjuds KBT-behandling i grupp

Dela
Från och med 21 mars erbjuder Akademiska sjukhuset gruppbehandling baserad på KBT för patienter med bipolärt syndrom. Behandlingen ges vid affektiva behandlingsenheten. Den blir ett komplement till medicinering och syftar till att ge patienterna verktyg att hantera och förebygga episoder av mani eller depression och att öka livskvalitet.
Akademiska erbjuder KBT-behandling i grupp för patienter med bipolärt syndrom. På bilden syns Linnea Molin, psykolog på affektiva behandlingsenheten.
Akademiska erbjuder KBT-behandling i grupp för patienter med bipolärt syndrom. På bilden syns Linnea Molin, psykolog på affektiva behandlingsenheten.

– Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en psykologisk behandling som syftar till att lära sig förstå hur beteenden, tankar och känslor påverkar varandra och hitta alternativa sätt att förändra eller förhålla sig till dessa. Fördelen med behandling i grupp är att deltagarna kan dela och utbyta erfarenheter med varandra. Vi har lång erfarenhet av behandling i grupp, ett upplägg som också ger möjlighet att nå fler patienter, säger Linnea Molin, psykolog på affektiva behandlingsenheten och en av initiativtagarna till den nya gruppterapin.

KBT-behandlingen vänder sig till personer i åldrarna 18-65 år med bipolärt syndrom, typ I. Deltagarna ska inte ha haft alltför många skov av mani eller depression eftersom sådan behandlingvisat sig varamindre verkningsfull då enligt viss forskning (Scott, 2006). Deltagarna träffas en gång i veckan cirka 2,5 timmar, vid totalt 20 tillfällen. Behandlingen innehåller olika delar- Det handlar dels om att lära sig känna igen tidiga tecken och hur man kan hantera symtom, men även inslag av medveten närvaro, acceptans och känsloreglering. En annan viktig del av behandlingen är arbete med levnadsvanor, t ex fysisk aktivitet, kost och sömn.

Underlaget till guppbehandlingen utgår bland annat från en självhjälpsbok baserad på KBT (The Bipolar workbook – Tools för controlling your mood swings, Ramirez-Basco, 2015).

Vid affektiva behandlingsenheten finns förutom KBT-behandling i grupp för bipolärt syndrom två olika varianter av dagsjukvård för patienter med depression och bipolärt syndrom. 


För mer information, kontakta:

Linnea Molin, psykolog och bitr avdelningschef affektiva behandlingsenheten,
telefon: 018-611 23 04 eller  e-post: linnea.molin@akademiska.se

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Bilder

Akademiska erbjuder KBT-behandling i grupp för patienter med bipolärt syndrom. På bilden syns Linnea Molin, psykolog på affektiva behandlingsenheten.
Akademiska erbjuder KBT-behandling i grupp för patienter med bipolärt syndrom. På bilden syns Linnea Molin, psykolog på affektiva behandlingsenheten.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter

Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.

Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye