Akademiska sjukhuset

Blodstamcellstransplantationer vid Akademiska kvalitetssäkrade

Dela
Blodstamcellstransplantation blir allt vanligare som behandling vid cancersjukdomar som leukemi och lymfom, men även vid MS och vissa reumatologiska sjukdomar. Enheter på Akademiska sjukhuset som hanterar blodstamceller har fått en fyraårig ackreditering vilket borgar för en god och patientsäker vård.
Skörd av blodstamceller inför transplantation
Skörd av blodstamceller inför transplantation

– Ackrediteringen är ett kvitto på att blodstamcellstransplantationer vid Akademiska håller hög kvalitet och görs på ett patientsäkert sätt. Att vården är kvalitetssäkrad är betydelsefullt både för patienter och läkare som remitterar till oss. Det är en allt vanligare behandling. På årsbasis görs cirka 40 allogena och cirka 80 autologa transplantationer hos oss, säger Merete Adegunle, kvalitetssamordnare inom verksamhetsområde blod- och tumörsjukdomar och för transplantationsprogrammet.

Bakom ackrediteringen står den europeiska organisationen för blod- och benmärgstransplantation, EBMT, och internationella organisationen för cellterapi, ISCT, som tillsammans bildar en ackrediteringskommitté som heter JACIE.

Ackrediteringen omfattar medicinska behandlingar, laboratoriemässiga processer och omvårdnad av vuxna och barn i behov av allogen blodstamcellstransplantation, då blodcellerna doneras från en annan person, och vuxna och barn som donerar blodstamceller. Även verksamheten för autologa transplantationer, då egna blodstamceller används, har påverkats positivt av kvalitetssäkringsarbetet.

Enligt Merete Adegunle visar ackrediteringen att berörda enheter på Akademiska sjukhuset har ett gemensamt och välfungerade kvalitetsledningssystem som omfattar allt ifrån medicinska riktlinjer och rutinbeskrivningar för specifik omvårdnad till validering av processer för cellhantering i laboratoriemiljö.

Ackrediterade verksamheter inom blodstamcellstransplantationsprogrammet (HSCT-programmet):

  • Sektionen för hematologi (klinisk vård och insamling av benmärg)
  • Sektionen för blod- och tumörsjukdomar hos barn (klinisk vård och insamling av benmärg)
  • Klinisk immunologi och transfusionsmedicins patientverksamhet (insamling av blodstamceller från blodet), och vävnadslaboratoriet/stamcellslaboratorium som hanterar cellerna.

Registerdata tyder på att överlevnaden är högre för patienter som transplanterats på ackrediterade centra.

Merete Adegunle ser även fördelar för vårdpersonalen:

– Ett välfungerande kvalitetsledningssystem underlättar vårdarbetet vid blodstamcellstransplantationer som ofta är komplext. Utförandebeskrivningar/SOP, checklistor och patientinformation etcetera ger medarbetarna verktyg att kunna ge en god vård. Utmaningen nu är att bevara och fortsätta att utveckla systemet, framhåller hon.

Ackrediteringen, som gäller för fyra år, uppfyller de krav som JACIE ställer på verksamheten, vilket Socialstyrelsens vävnadsdirektiv till viss del också innehåller. Efter halva tiden sker en återrapportering om hur kvalitetssystemet fungerar.


För att ackrediteras av ska bland annat följande finnas

  • utförandebeskrivningar och medicinska riktlinjer för utredning, behandling och uppföljning av patienter och donatorer baserade på evidens
  • resultatanalyser som görs regelbundet
  • interna revisioner där följsamhet till rutinen kontrolleras och följs upp
  • möjlighet att spåra alla blodstamcellsprodukter
  • ändamålsenliga lokaler och skötsel av dessa
  • introduktions- och fortbildningsplan för alla nyckelpositioner inom verksamheten som bland annat läkare, sjuksköterskor, koordinatorer och kvalitetsansvariga. 
  • ett fungerande samarbete med konsulter, remittenter och uppföljande enheter.


Mer information:

Merete Adegunle, kvalitetssamordnare inom verksamhetsområde blod- och tumörsjukdomar, telefon: 018-611 29 86 eller 0738-683921
Kristina Carlson, programansvarig JACIE, överläkare hematologi, telefon: 018-611 44 44
Hans Hägglund, verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar, telefon: 070-721 20 20

Nyckelord

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Bilder

Skörd av blodstamceller inför transplantation
Skörd av blodstamceller inför transplantation
Ladda ned bild
Merete Adegunle
Merete Adegunle
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter

Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.

Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye