E-hälsa – ett verktyg att utveckla vården vid psykisk ohälsa

– E-hälsa har potential att förbättra kvalitet, tillgänglighet, resurseffektivitet, arbetsmiljö och öka patienters delaktighet i vården. Men det är verksamheterna själva som måste hitta fram till hur internet kan hjälpa dem att utveckla vården för just deras specifika patientgrupper, det är ingen färdig lösning, säger Kristina Morén, psykolog och verksamhetsutvecklare inom psykiatrin på Akademiska sjukhuset.
Utveckling av e-hälsa är ett exempel på digitalisering av sjukvården där Landstinget i Uppsala län ligger långt framme. Landstinget var först i Sverige med att införa nätjournaler 2012 och har som mål att vara ledande i landet inom e-hälsa.
Sedan 2015 finns en nationell internetplattform kallad Stöd och behandling. Den är utformad för att kunna användas brett och utvecklas ständigt för att kunna möta ytterligare önskemål från olika verksamheter. Den stora fördelen med plattformen är att förvaltning och utveckling sker nationellt så att man på landstingsnivå slipper allt jobb med att skapa den tekniska förutsättningen för att kunna erbjuda stöd och behandling på nätet. Ytterligare en fördel är att landstingen och framöver även kommunerna har samma plattform vilket möjliggör för mer samarbeten kring innehåll och att samverkan kan ske på nätet.
I Uppsala används plattformen inom ramen för en pilot, främst inom psykiatrin, men införandet kommer att breddas framöver inom landstinget. Redan nu erbjuds sömnbehandling via internet inom Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och behandling för depression och social fobi inom vuxenpsykiatrin.
En fördel med internetbehandlingar är att de är tillgängliga dygnet runt så att den enskilde brukaren/patienten själv välja tider som passar. För personer som har långt att resa, eller av andra skäl har svårt att ta sig till en mottagning, kan även telemedicinska lösningar som videosamtal vara en lösning eller ett komplement.
– Inom vuxenpsykiatrin testar man att kombinera internetbehandling med perioder av parallell gruppbehandling för att intensifiera behandlingen med förhoppning om att nå bättre effekt.
Detta är ett exempel på att internetinsatser inte behöver ersätta traditionella vårdinslag helt utan kan fungera som ett komplement. Internet är ett verktyg att använda kreativt för att skapa god vård och en bra verksamhet, inte något som kommer i en given form, fortsätter Kristina Morén.
Med den nya plattformen menar hon att vägen från goda idéer inom e-hälsoområdet till patient- och verksamhetsnytta blir betydligt kortare.
– Förhoppningen är att tillväxttakten inom e-hälsoområdet tilltar ordentligt i och med detta. Nu är det upp till patienter/brukare, personal och chefer inom vården att jobba fram vad plattformen ska användas till inom just deras område, avrundar hon.
Inloggning till tjänsten/internetplattformen Stöd och behandling sker via 1177 vårdguiden.
Obs! Hela programmet för Psykiatriveckan 2016 bifogas som pdf.
Mer information:
Kristina Morén, psykolog och verksamhetsutvecklare inom psykiatri vid Akademiska sjukhuset, 076-7248721, e-post: kristina.moren@akademiska.se
Pia Röjdeby, samordnare för brukarinflytande och projektledare för Psykiatriveckan, Telefon: 018-611 20 23, e-post: pia.rojdeby@akademiska.se
Pia Röjdeby, samordnare för brukarinflytande och projektledare för Psykiatriveckan, Telefon: 018-611 20 23, e-post: pia.rojdeby@akademiska.se
Åsa Törnkvist, utvecklingschef, Telefon:0706-112091, e-post: asa.tornkvist@akademiska.se
Eva Smith, samordningschef, Telefon: 0706-111678, e-post; eva.smith@akademiska.se
FAKTA: E-hälsosatsningar inom BUP
Sedan cirka ett år finns sömnbehandling via internet baserad på den nationella internetplattformen Stöd och behandling. Målgruppsinriktade mobilappar utvecklas för unga med exempelvis social fobi, bipolaritet och sömnstörning. En fördel är att det är lättare att hålla reda på övningar, skattningar och hemuppgifter etcetera när allt ligger i appen, en annan är att unga använder den som verktyg för att åskådliggöra sin situation för föräldrar/anhöriga. *Inom BUP:s Snorkel-verksamhet för skolor utvecklas en mobilapp för elever som elevhälsan identifierat har behov av hjälp och stöd.
FAKTA: E-hälsa i Uppsala läns landsting
- Målet i regionplan och budget 2017-2019 är att vara ledande inom e-hälsa i Sverige.
- En enhet för e-hälsa bildades i mars 2016.
- En e-hälsostrategi för LUL (Region Uppsala) ska antas i februari 2017 av landstingsfullmäktige. Ett viktigt fokus i handlingsplanen blir sannolikt attminska det gap som finns mellan befintlig digital infrastruktur, tekniska lösningar, system och e-tjänster samt införande av dessa.
- Landstinget har i år avsatt 10 miljoner av professionsmiljarden för satsningar inom e-hälsa och planerar avsätta lika mycket för 2017 och 2018. Hittills har 14 projekt beviljats medel. Ett exempel är ett treårigt pilotprojekt inom Primärvården för internetbehandling vid depression och ångest.
- Den e-tjänst som används mest, enligt den senaste enkäten, är patientjournal på nätet. E-tjänsterna inom Landstinget får överlag högt betyg, högst betyg får tjänsten ”Se mina läkemedel på recept”. Cirka 60 procent av dem som svarat instämmer helt i att de kan tänka sig använda e-tjänsterna igen och att rekommendera andra att använda dem.
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Bilder
Dokument
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter
Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.
Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum