Sida

Sida ger 45 miljoner i humanitärt stöd till gräshoppsinvasionen i östra Afrika

Dela
Invasionen av ökengräshoppor i flera länder i östra Afrika utgör en humanitär kris. I de drabbade områdena står miljontals människor inför en akut livsmedelsbrist. Sida har beslutat om att gå in med flera humanitära stöd genom FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO och Oxfam.
Foto: FAO/Isak Amin
Foto: FAO/Isak Amin

- Genom Sidas snabbmekanism för akuta kriser går vi in med stöd både för att kontrollera svärmarna och trygga livsmedelsförsörjningen, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin som i förra veckan besökte Uganda, ett av de drabbade länderna.

Sida har beslutat om 30 miljoner kronor i humanitärt stöd via FAO:s särskilda fond för akuta insatser och rehabilitering, SFERA. Stödet går till FAO för att användas i de sju länder som omfattas av FAO:s appell; Djibouti, Etiopien, Eritrea, Somalia, Sydsudan, Tanzania och Uganda. Stödet ger FAO möjlighet att rikta responsen efter de prioriteringar som görs utifrån hur situationen utvecklas i länderna.

Sida har också gått in med tio miljoner kronor i humanitärt stöd till Etiopien och Somalia. Även det stödet kanaliseras via SFERA för att begränsa spridningen av gräshoppor samt trygga livsmedelsförsörjningen.

Sida kommer även att stödja Oxfam med fem miljoner kronor för snabba insatser (så kallad Rapid Response Mechanism) i Kenya och Somalia. Oxfam kommer att stödja lokalsamhällen för bekämpning av spridning samt stöd till drabbade hushåll för snabb återhämtning.

- Situationen är allvarlig och akut. De enorma gräshoppssvärmarna äter sig genom skördar och betesmark i redan utsatta områden. De humanitära konsekvenserna av gräshoppsinvasionen kan bli mycket allvarliga för miljontals människor, säger Carin Jämtin.

Ökengräshoppan, Desert Locust, sprider sig genom flera länder. Det är den värsta invasionen av ökengräshoppor som drabbat Somalia och Etiopien på 25 år och Kenya på 70 år. Svärmarna sprider sig bland annat också till områden i Djibouti, Eritrea, Sydsudan, Tanzania och Uganda.

20 miljoner människor i regionen lever redan med akut livsmedelsbrist. Om spridningen av gräshoppor inte begränsas innan nästa skörd riskerar antalet drabbade att bli högre. Dels minskas tillgängligheten av livsmedel på grund av förstörda skördar, dels minskas betestillgången för djur. Minskade inkomster och ökade matpriser kan förvärra situationen över hela regionen för de människor som är beroende av jordbruk och djurskötsel.

En svärm består vanligtvis av 40 till 80 miljoner gräshoppor, ibland upp till 150 miljoner. Varje svärm kan täcka en kvadratkilometer och kan på en dag äta lika mycket gröda som kan ge mat åt 35 000 människor. Den stora spridningen av ökengräshoppor har uppkommit efter att cykloner runt den arabiska halvön under 2018 och 2019 gav väderförhållanden som är gynnsamma för gräshopporna som nu både förökar och sprider sig snabbt.

FAO arbetar tillsammans med nationella myndigheter för att begränsa spridningen av gräshoppor. FAO:s initiala appell för responsen mot invasionen av ökengräshoppan i östra Afrika uppgick till cirka 743 miljoner kronor och omfattade Etiopien, Kenya och Somalia. Appellen har uppdaterats under februari till cirka 1,3 miljarder kronor och utökats till att också omfatta Djibouti, Eritrea, Sydsudan, Tanzania och Uganda.

Det stöd som Sida nu beslutat om inriktas på både kontroll av svärmarnas spridning och tryggad livsmedelsförsörjning.

FAO:s appell söker finansiering till åtgärder inom tre områden:

  • Kontrollera spridningen genom informationsinsamling, övervakningsinsatser och bekämpning av gräshopporna med kemikalier och bio-bekämpningsmedel
  • Trygga försörjningsmöjligheter genom bland annat kontantstöd och jordbruksvaror till drabbade människor, föda för boskap och stöd till lokala myndigheters krishantering
  • Samordna internationella aktiviteter och ge stöd för förbättrad nationell kapacitet för krishantering

Sida har även beslutat om ett större stöd till FAO för 2020. Totalt kommer stödet till FAO, med de 30 miljonerna som nu har beslutats, att uppgå till drygt 97 miljoner kronor och inkluderar utöver responsen mot gräshoppsinvasionen även tryggad livsmedelsförsörjning i Afghanistan, Nigeria och Somalia. Dessutom inkluderar insatsen stöd till global samordning kring livsmedelstrygghetsfrågor i humanitära kontexter.

De allvarliga humanitära konsekvenserna av ökengräshoppans snabba spridning var tydliga redan i ett tidigt skede. FN:s fond för katastrofbistånd, CERF, valde därför att tidigt ge ett stöd på tio miljoner dollar till FAO av medel som är avsedda för akuta humanitära kriser. Sverige är 2020 den största givaren till CERF.

Nyckelord

Kontakter

Anna Ström
Pressekreterare
T. 070-275 72 96


eller


Sidas presstjänst 08-698 55 55

Bilder

Foto: FAO/Isak Amin
Foto: FAO/Isak Amin
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande

Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.

Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande

Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.

Ytterligare 20 miljoner kronor i humanitärt stöd till Syrien14.12.2024 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Den dramatiska händelseutvecklingen i Syrien har snabbt ökat människors behov av humanitärt stöd. Upp emot en miljon människor har drivits på flykt och är i akut behov av mat, boende och andra förnödenheter som varma kläder och filtar. Sverige genom Sida går in med ytterligare stöd på 20 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. Sida anpassar även övrigt stöd för att möta människors nya behov.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye