Reningsverk på Akademiska ska minska antibiotikaresistens

Globalt står sjukvården för en mindre del av de totala läkemedelsutsläppen, men även låga koncentrationer av antibiotika i vattenmiljöer räcker för att bakterier ska utveckla resistens. Dessutom kan antibiotikaresistens bildas redan på sjukhus.
– Koncentrationen är högst inom sjukvården, mycket beroende på att vi ofta måste använda antibiotika som slår ut många olika bakterier. För att minska uppkomsten och spridningen av antibiotikaresistenta bakterier krävs en helhetssyn. Det är viktigt att se om avloppsrening vid ”källan” kan bidra till en minskning av spridningen, inte bara ut i miljön men även i det långa loppet till människor och djur, säger Björn Olsen, säger professor och infektionsläkare på Akademiska sjukhuset.
Han ser också hälsoekonomiska vinster med avloppsrening på sjukhus. Enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar står antibiotikaresistens för en merkostnad på 160 miljoner per år inom vården då fler patienter måste vårdas i enkelrum, isoleras och vårdtiderna blir längre.
– Även om vi kortsiktigt inte ser direkta effekter för enskilda patienter måste vi höja blicken bortom sjukhusets väggar och tänka långsiktigt. Inom modern sjukvård är miljöansvar en viktig del och här kan Akademiska sjukhuset gå i bräschen, framhåller han.
Beslutet om avloppsreningssatsningen togs av landstingsfullmäktige i juni 2014 och ingår i den landstingsövergripande miljöplanen för perioden 2015-2018. Förebilden är Herlevs sjukhus i Köpenhamn där beräkningar visat att stadens sjukhus stod för 25 procent av de totala utsläppen av antibiotikaresistenta bakterier. Här har man nu ett fullskaligt eget reningsverk.
Den teknik som ska användas bygger på användning av ozon, en gas som bildas naturligt i atmosfären och bidrar till att rena luften på marknivå.Ozonet oxiderar föroreningar mycket snabbt och bryter oftast ner dessa till koldioxid och vatten.
Till en början kommer prover tas från sjukhusets avloppsvatten och analyseras på Svenska Miljöinstitutet IVL Läkemedelsrester kommer att analyseras före och efter ozonbehandling av vattenproverna. Om metoden visar sig kostnadseffektiv för att rena vatten från antibiotika räknar Akademiska sjukhuset med att om cirka ett år installera en pilotanläggning på infektionskliniken för att se om tekniken fungerar i praktiken. Därefter tas beslut om att installera ett eget reningsverk.
– Miljö är en högprioriterad fråga för Akademiska och landstinget. Vi arbetar på bred front för att minska användningen av miljöskadliga läkemedel. Ett exempel är att förskrivningen i länet av läkemedel som innehåller diklofenak, den aktiva substansen i smärtstillande och febernedsättande preparat som Voltaren mer än halverades mellan åren 2010 och 2014, säger Therese Olsen, miljöchef på Akademiska sjukhuset och ansvarig för läkemedelspåverkan på miljön inom landstinget.
Avloppsreningsprojektet drivs av miljöenheten på Akademiska sjukhuset i samarbete med forskare knutna till institutionerna för medicinska vetenskaper samt biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet.
Mer information:
Björn Olsen, professor och infektionsläkare, 070-238 49 44
Therese Olsen, miljöchef Akademiska sjukhuset och projektledare, 018-611 31 47
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21
FAKTA: Spridning av antibiotika och multiresistenta bakterier
* En stor del av antibiotikan vi äter går rakt igenom kroppen och hamnar i avloppsvattnet. Rester finns i rötslam och gödseltankar, men också i avlopp från sjukhus.
* Både bakterier och antibiotika är farligast när de når naturen, till exempel åar och andra vattendrag.
* I naturen kan multiresistenta bakterier, förutom att döda bakterier utan resistens, plockas upp av exempelvis jordbakterier och flytta över till andra arter, till sjukdomsbärande bakterier som är farliga för människor. På sikt ökar då antalet multiresistenta bakterier som inte går att behandla med antibiotika.
Nyckelord
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Bilder
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Fem Uppsalaforskare får stora anslag från Njurfonden10.4.2025 08:00:56 CEST | Nyheter
Fem forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har fått stora anslag från Njurfonden. Forskarna är verksamma inom områdena inflammatoriska njursjukdomar och njursjukdomar/diabetes. Totalt uppgår anslagen till 950 000 kronor. Utdelningen av forskningsbidragen skedde på Världsnjurdagen 2025.
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter
Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum