Akademiska sjukhuset

​Helikopterplattan på Akademiska stängs för reparation

Dela
I slutet av oktober stänger helikopterplattan på Akademiska sjukhuset för ombyggnad och renovering. Senast i juni nästa år ska arbetet vara avslutat. Under byggperioden kommer ambulanshelikoptern i stället att landa på Ärna eller Polacksbacken.

– Vid icke akuta transporter kommer helikoptern under byggperioden att landa på Ärna, vid akuta så kallade prio 1-fall används i stället en grusyta på Polacksbacken, för vidare transport i ambulans till sjukhuset, säger Per Bondegård, sektionschef för luftburen intensivvård.

Helikopterplattan på Akademiska fick sin nuvarande utformning i början av 1990-talet och kallas formellt för flygplats. Den består dels av själva landningsplattan, dels av en ankomstterminal längst upp i 85-huset. Båda dessa delar ska nu byggas om efter beslut i landstingsstyrelsen den 1 september.

För att kunna skilja väktarnas verksamhet från vårdpersonalens ska terminalen byggas ut till omkring dubbla storleken. Av samma anledning ska ytterligare en hiss kunna köra ända upp till våning 11, där terminalen ligger. Dessutom ska sidorna på plattan byggas igen så att inte vatten kan tränga ner på det underliggande våningsplanet och orsaka fuktskador.

Under byggperioden kommer ambulanshelikoptern i de flesta fall att landa på Ärna. Där tar väntande ambulans över och kör den sista biten till Akademiska sjukhuset. Det handlar då om icke akut transport av patient mellan två sjukhus.

Vid akuta uppdrag med prio 1 kommer helikoptern i stället att landa på en särskilt iordningställd grusyta på Polacksbacken, strax söder om sjukhusområdet, med endast ett par minuters körväg för ambulansen. Även vissa icke akuta transporter kan komma ifråga.

– Totalt sett handlar det om ett par akuta fall i månaden. Eftersom det är så pass få tillfällen behöver vi inte bygga något på Polacksbacken av mer permanent karaktär, säger Per Bondegård.

Foto: Hannes Ljunghall

Mer information:
Per Bondegård, sektionschef för luftburen intensivvård, 018-611 48 59 eller e-post: per.bondegård@akademiska.se
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

Nyckelord

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Bilder

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye