Akademiska öppnar centrum för sällsynta diagnoser

– Personer med ovanliga diagnoser har ofta stora svårigheter att hitta och få rätt vård. Inte sällan har man komplexa, livslånga behov som det saknas kunskap om i samhället. Det nya CSD blir ett kunskapsnav i regionen vars främsta mål är att förbättra situationen för personer med sällsynta diagnoser. En viktig roll är att hjälpa patienter och remitterande läkare att hitta rätt expertis oavsett om det gäller diagnostik, uppföljande behandling eller kontakt med kommuner och myndigheter som exempelvis Försäkringskassan, säger Cecilia Soussi Zander, specialistläkare i klinisk genetik och projektledare för det nya CSD.
Hon betonar att rollen inte är flytta verksamhet från befintliga vårdinstanser runtom i regionen utan att samordna medicinska och psykosociala insatser, informera och utbilda personal samt att stärka samarbetet mellan experter både nationellt och internationellt.
Akademiska sjukhuset kommer från starten att ha ett tiotal egna expertteam inom exempelvis kraniosynostos (skallmissbildningar), DSD (medfödd oklar könstillhörighet), skelettdysplasier och syndromdiagnostik vid oklara diagnoser, medan Örebro universitetssjukhus kommer att ha ett par team, till exempel för dysmeli- och armproteser (medfödd avsaknad av delar av arm/ben). I Uppsala bygger den nya verksamheten vidare på en mångåriga erfarenhet och kompetens inom klinisk genetik och syndromcentrum inom detta område.
För att klassas som sällsynt ska en diagnos, enligt EU:s definition, finnas hos högst 5 på 10 000 invånare och leda till omfattande, ofta livslång funktionsnedsättning. I Sverige finns drygt 300 beskrivna sällsynta diagnoser i Socialstyrelsens kunskapsdatabas. Några exempel är Apert syndrom, Noonans syndrom och Williams syndrom. Sällsynta diagnoser är ofta syndrom, det vill säga kombinationer av flera olika symptom, och leder till mångfacetterade behov och som också förändras under livet.
Vissa sällsynta diagnoser är så ovanliga att vården behöver centraliseras till ännu färre centra, så kallad rikssjukvård. Ett exempel är vården av för tidigt slutna sömmar i skallens ben (kraniosynostoser) där Akademiska sjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset sedan tidigare delar på ansvaret nationellt.
Mer information:
Cecilia Soussi Zander, projektledare och specialistläkare i klinisk genetik, 018-611 02 45
Aggeliki Savvidou Levinsson, specialistsjuksköterska och koordinator, 018-611 11 34 eller
073-866 72 44
Ulrika Wester Oxelgren, överläkare barnneurologi, 018-611 68 39
Eva-Lena Stattin, överläkare, klinisk genetik, 076-800 99 75
Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FAKTA: Centrum för sällsynta diagnoser
*Samordnar medicinska och psykosociala insatser samt bidra till informationsspridning och utbildning och därmed förbättra situationen för barn, ungdomar och vuxna med sällsynta diagnoser.
* Verksamheten inriktar sig främst på:
- Diagnostik av oklara syndrom (genom multidisciplinära ronder och teambesök utformade efter patientens symptom)
- Samordning av befintliga och utveckling av nya åldersövergripande kliniska expertteam
- Stöd i kontakter med vården, kommuner och myndigheter
- Informationsspridning och utbildning
- Patientinformation och stöd
- Temadagar med specifika sällsynta diagnoser riktade mot patienter, anhöriga och personal
Nyckelord
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Bilder
Länkar
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter
Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.
Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum