Akademiska sjukhuset

Bättre sommar än befarat inom förlossningsvården

Dela
Inför sommaren saknades ett tjugotal barnmorskor på Akademiska sjukhuset. Kvinnokliniken räknade med att hänvisa var tredje kvinna till sjukhus i andra län, 130-200 förlossningar per månad, en situation man befarade skulle skapa oro bland både gravida och personalen. Dessbättre behövde endast 55 kvinnor hänvisas under sommaren, mindre än tio procent, och inga allvarliga incidenter inträffade.

– Sommaren gick över förväntan. Färre kvinnor än befarat behövde hänvisas till andra sjukhus och alla hänvisningar skedde under lugna förhållanden. Det fanns till och med vissa dagar, när trycket på förlossningen och BB var mindre, och vi kunde ta emot födande kvinnor från andra sjukhus och hjälpa andra landsting, säger Masoumeh Rezapour Isfahani, verksamhetschef för kvinnokliniken.

Vid en pressträff på Akademiska sjukhuset den 20 augusti summerade man hur det gått under semestermånaderna. Från 1 juni fram till i dag har 828 kvinnor fött barn på sjukhuset, drygt 100 färre än beräknat. Totalt har 55 kvinnor hänvisats till andra sjukhus, främst Gävle, Västerås och BB Sophia i Stockholm, varav 14 var planerade kejsarsnitt. Resten kan ha sökt sig direkt till andra sjukhus.

Den viktigaste förklaringen till att sommaren förlöpte så pass bra, menar hon är den detaljerade planering ledningen gjorde tillsammans med all personal under våren, som utmynnade i väl genomtänkta åtgärder. Det gjordes tidigt en riskbedömning då man insåg behovet att omfördela personal för att säkerställa patientsäkerheten och arbetsmiljön. Dessutom har informationen till gravida kvinnor i länet nått fram.

– Vi har vänt på alla stenar och varit innovativa för att tillvarata barnmorskornas kompetens på bästa sätt. Vid behov har varje barnmorska haft två undersköterskor som stöd vid förlossningarna, i stället för som tidigare en. Fler läkare har varit i tjänst och barnmorskor på BB med erfarenhet av förlossning har stärkt upp bemanningen. Samtidigt har vi infört nya, mer teambaserade arbetssätt, bland annat dagliga gemensamma avstämningar för att optimera vården för patienterna. Detta har inneburit att läkare och övrig personal kommit mycket närmare varandra och att samarbetet mellan förlossning, BB och mottagningarna förbättrats.

Masoumeh Rezapour Isfahani betonar att personalen har gjort ett fantastiskt jobb under semestermånaderna.  

– Genom ett flexibelt och gränsöverskridande arbetssätt har vi kunnat nyttja rätt kompetens på rätt plats och styra arbetsbelastningen över dygnet. Det är fantastiskt att kunna göra så i en så varierande akut verksamhet som obstetrik. All personal har ställt upp både genom gott samarbete och övertid vilket lett till att alla har kunnat få sin lagstadgade semester.  
 
Inför hösten ser bemanningsläget ljusare ut, men förlossningen kommer sannolikt att ha något lägre kapacitet än hösten 2013. Mycket i de nya arbetssätt som införts under sommaren föll så väl ut att de permanentas. I samarbete med Vårdförbundet finns en långsiktig plan för löneutveckling och man arbetar med en strategi för att värna arbetsmiljön, det handlar bland annat om schema och arbetstidsförläggning.

Mer information:
Masoumeh Rezapour Isfahani, verksamhetschef kvinnokliniken, 018-611 57 97
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

Bildtext: Vid pressträffen den 20 augusti medverkade Masoumeh Rezapour Isfahani, verksamhetstschef kvinnokliniken, Ann Båth, avdelningschef förlossningen, Anna Ekenberg Abreu, barnmorska och patientsäkerhetssamordnare samt Agnes Gradstock, HR-chef kvinno- och barndivisionen.

FAKTA: Förlossningen sommaren 2014

* Inför sommaren saknades 21 barnmorskor för att bedriva förlossningsverksamheten med full kapacitet. Detta efter att 30 barnmorskor sagt upp sig i mars på grund av missnöje med löneutvecklingen.
* 13 tog senare tillbaka uppsägningarna och sjukhuset lyckades nyrekrytera tio barnmorskor inför semestrarna. Men förlossningen fick under sommaren bedriva vården med 44 barnmorskor jämfört med 65 i fjol.* Från 1 juni fram till i dag har 828 kvinnor fött barn på sjukhuset, jämfört med beräknade 925.
* Totalt hänvisades 55 kvinnor till förlossningskliniker på sjukhus i andra län, främst till Gävle, Västerås och BB Sophia i Stockholm. Det motsvarar cirka tio procent, jämfört med planerade 30 procent. 14 av hänvisningarna var planerade kejsarsnitt.

Nyckelord

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Bilder

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye