Transplantationskirurg på Akademiska får prestigefyllt forskarpris

Tomas Lorant intar en ledande roll i transplantationsforskningen i Uppsala både när det gäller klinisk och experimentell forskning. Han har i dag en 30 procentig forskartjänst vid Akademiska sjukhuset och har bedrivit kliniska studier både på immunologisk riskbedömning av njurtransplanterade patienter och postoperativ smärtlindring hos levande givare.
Han har även varit involverad i studier fokuserade på regulatoriska T-celler och möjligheten att etablera denna cellterapi i sjukvården i syfte att framkalla tolerans hos transplanterade patienter. Hans pågående studier handlar främst om otillräcklig blodförsörjning (ischemi) och reperfusionsskador på njurar i samband med transplantation. Från att ha varit experimentell är flera metoder Tomas Lorant utvecklat på väg att överföras till sjukvården, det som brukar benämnas translationell forskning.
Tomas Lorant inledde sin forskning med experimentella studier inom det transplantations-immunologiska fältet, med särskilt fokus på avstötningsmekanismer vid transplantation mellan olika djurarter. Ett annat spår i hans forskning har varit betydelsen av en viss bindvävscell, fibroblaster, vid avstötning av ett transplanterat organ. Fibroblaster är en långlivad celltyp som producerar en form av kollagen som bidrar till uppbyggnaden av en viktig substans mellan celler, extracellulär matrix, som består av proteinfibrer och finns i alla vävnader, särskilt i bindväv och brosk.
Hans forskning omfattar även studier om leukocyternas roll (vita blodkroppar som försvarar kroppen mot infektioner) i samband med hjärnskada samt immundämpande effekter hos fria radikalhämmare. Detta har bidragit till utveckling av en modell för hjärndöd som gör att man bättre kan studera organpåverkan före transplantation. Studierna har genomförts i samarbete med specialiteter inom klinisk immunologi, anestesi, neurokirurgi, patologi samt även transplantationskirurgi vid andra universitet, både nationellt och internationellt.
På Akademiska sjukhuset har Tomas Lorant bidragit till etablerandet av maskinperfusion som ny metod för konservering av njurar i väntan på transplantation. Metoden har visat sig ha stor potential, bland annat genom kortare vårdtid och mindre risk för avstötning och försenad organstart efter njurtransplantation. Tillsammans med två kollegor har han fått ett miljonanslag från BIO-X/Vinnova för att introducera en metod kliniskt som minskar organskador och förbättrar funktionen hos transplanterade njurar. Metoden innebär att man använder maskinperfusion i kombination med ett nytt sätt att bekläda blodkärlen på insidan med specialbyggda heparinmolekyler.
Mer information:
Gunnar Tufveson, professor och transplantationskirurg, 070-827 67 68
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21
Bildtext: Tomas Lorant, transplantationskirurg på Akademiska sjukhuset, får Svensk kirurgisk förenings stora forskarpris 2014.
Nyckelord
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Bilder
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Fem Uppsalaforskare får stora anslag från Njurfonden10.4.2025 08:00:56 CEST | Nyheter
Fem forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har fått stora anslag från Njurfonden. Forskarna är verksamma inom områdena inflammatoriska njursjukdomar och njursjukdomar/diabetes. Totalt uppgår anslagen till 950 000 kronor. Utdelningen av forskningsbidragen skedde på Världsnjurdagen 2025.
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter
Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum