Dagens Samhälle

Samhällsfastigeter glödheta på marknaden - här är listan över miljardaffärerna

Dela
Förra året såldes samhällsfastigheter för ett rekordbelopp, nära 17 miljarder kronor. Mängden bolag som vill köpa, äga och bygga välfärdens fastigheter har vuxit snabbt. Nu finns en marknad för alla kommuner som vill sälja, hävdar branschexperter.

För drygt tio år sedan hade ingen hört talas om något som hette samhällsfastigheter, och bland börsens aktieköpare fanns garanterat inget intresse för kommunernas eller landstingens hus och lokaler.

Nu låter det annorlunda. Transaktionerna satte rekord 2019. Samhällsfastigheter köptes och såldes för nära 17 miljarder kronor.

– Många är intresserade, det handlar om säkra hyresgäster och trygga verksamheter där man kan bedöma de framtida behoven väl. Så visst kan man kan säga att det är hett, säger Mikael Lundström, vd för Svefa som sedan många år gör analyser och följer svensk fastighetsmarknad.

Välfärdens fastighetsbestånd har omtalats som värt cirka 1 000 miljarder kronor. Noteringen har felmarginal, men att det handlar om jättelika värden är tveklöst.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye