Amy Diamond träffar barn på Akademiska
Artisten Amy Diamond blir ny ambassadör för stiftelsen MinStoraDag som arbetar med att förverkliga svårt sjuka barns önskningar. Utnämningen sker på Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala onsdagen den 10 juni.
- Det känns underbart att få vara en av ambassadörerna för MinStoraDag. Arbetet som stiftelsen gör är fantastiskt! Det är en stor ära att få vara en del av det, säger Amy Diamond.
MinStoraDag bildades för nio år sedan med uppgift att förverkliga svårt sjuka barns önskedrömmar. Målgruppen är barn i 3-18 årsåldern som bor i Sverige. I fjol arrangerades totalt 283 gruppaktiviteter och Stora Dagar runtom i landet.
- Det är mycket roligt att välkomna Amy Diamond som ny ambassadör. Amy har visat fantastiska egenskaper i sina möten med svårt sjuka barn, säger stiftelsens grundare Claire Rosvall.
Barbro Ekendahl, ansvarig för lekterapin vid sjukhuset, intygar att evenemangen betyder enormt mycket för sjuka barn. På Barnsjukhuset får i genomsnitt 20 barn per år sina önskningar om "En Stor Dag" uppfyllda med stiftelsens hjälp. Upplägget görs i samråd med läkare på landets universitetssjukhus, stiftelsens medicinska expertråd och barnens familjer. Dessutom får ett stort antal barn och ungdomar åka på sportläger, konserter och musikaler med mera.
- Vi vill erbjuda svårt sjuka barn ett avbrott i sjukhustillvaron, där dagarna ofta känns långa och behandlingarna kan vara tuffa. Det kan handla om allt ifrån att resa till Kolmårdens Djurpark och flyga luftballong till att få träffa sin favoritartist/idrottsidol eller köra motorcross. Amy Diamond blir ytterligare ett ansikte utåt. Jag ser fram emot att fira detta med henne och några volontärer på Akademiska Barnsjukhuset som vi har samarbetat med i många år. Jag vill också passa på att gratulera vår beskyddare HKH Prinsessan Madeleine på födelsedagen, fortsätter Claire Rosvall.
Ambassadörer är, förutom Amy Diamond, Kajsa Bergqvist, Martin Timell, Nanne Grönwall, trollkarlen Tobbe Blom och äventyraren Johan Ernst Nilson.
Program på Akademiska Barnsjukhuset den 10 juni:
15.00-16.00 Pressträff med Amy Diamond, Akademiska Barnsjukhuset, ingång 95. Förutom att träffa barn som vårdas på sjukhuset blir hon officiellt utnämnd till ambassadör för Stiftelsen MinStoraDag.
Mer information:
Claire Rosvall, generalsekreterare för Stiftelsen MinStoraDag, 08-661 00 31 eller 070-679 32 88
Barbro Ekendahl, ansvarig för lekterapin på Akademiska Barnsjukhuset, 018-611 58 65
Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 018-611 96 11, 0706-22 24 21
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter
Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.
Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum