Akademiska sjukhuset

Pressmeddelande: Snabbare strokevård när trombolys ges på röntgen

Dela

Tiden för trombolys vid stroke har nästan halverats på Akademiska sjukhuset sedan 2010. En viktig förklaring är att propplösande behandling, så kallad trombolys, numera ges redan på röntgen, en annan ett konsekvent arbete för att korta ledtiderna i hela vårdkedjan, från
ambulansen, via akuten till strokeavdelningen. Detta uppmärksammas med anledning av internationella strokedagen den 13 maj.

– Under våren har väntetiden till trombolys legat på i genomsnitt 45 minuter jämfört med 54 minuter i fjol och 94 minuter 2010. Det är en glädjande utveckling eftersom minuter spelar roll för patienten. När stroke orsakas av blodpropp i hjärnan dör ungefär två miljoner hjärnceller varje minut, säger Karl Sjölin, läkare på Akademiska sjukhuset.

Han ser flera förklaringar till den positiva utvecklingen. En är att patienter med stroke orsakad av blodpropp i hjärnan sedan drygt ett år får trombolys redan på röntgen, en annan att man arbetar konsekvent med att upptäcka och åtgärda ”tidstjuvar” i hela vårdkedjan.

Cirka 550 patienter vårdas för stroke på Akademiska sjukhuset varje år. Ungefär var tionde strokepatient får trombolys (totalt 71 patienter 2013). Det som avgör är om stroken orsakats av blodpropp eller blödning i hjärnan, samt tiden som förflutit från första symtomen tills patienten kommer in till sjukhuset för snabb diagnos och behandling.

– Ju tidigare man kan ge trombolysbehandling efter strokeinsjuknande, desto större sannolikhet är det att behandlingen har effekt. Efter fyra och en halv timme är det för sent, säger Karl Sjölin

– Alla borde lära sig de vanliga symtomen på stroke. Här kan AKUT-testet vara till hjälp, att känna igen förändringar i ansikte, kroppsdelar och uttal samt vikten av att larma 112 direkt, betonar han.

Hösten 2012 visade statistik från SKL:s Öppna jämförelser att landstinget i Uppsala län
hade den högsta överlevnaden i Sverige för män som drabbats av förstagångsstroke. Bidragande till de goda resultaten är en välfungerande vårdkedja där ambulansen tidigt förvarnar akuten på Akademiska sjukhuset.

Väntetiden från ankomst till trombolysbehandling på Akademiska sjukhuset:

2010: 94 minuter

2011: 74 minuter

2012: 65 minuter

2013: 54 minuter

Mer information:
Karl Sjölin, ST-läkare i neurologi, sök via växel 018-611 00
00 eller 0709-823 845
Örjan Nordmark, överläkare och processansvarig för Rädda
hjärnan, 018-611 04 14 eller 070-611 65 38
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

------------------------------------------------------------------------------------------------------

FAKTA: AKUT-testet

A står för ansikte: Kan personen le och visa tänderna? Om
ena mungipan hänger - ring 112!

K står för kroppsdel arm/ben: Kan
personen lyfta armarna och hålla kvar dem i 10 sekunder? Om en arm faller -
ring 112!

U står för uttal: Kan personen
upprepa en enkel mening som ”Det är vackert väder idag”?

Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord - ring 112!

T står för tid: Varje sekund räknas.
Tveka aldrig. Ring 112 direkt!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

FAKTA: Olika behandlingar vid stroke

* Var 17:e minut får någon i Sverige stroke, det vill säga blodpropp eller
blödning i hjärnan.

* Cirka 25 000 personer drabbas av stroke varje år. Det är den vanligaste
orsaken till neurologisk funktionsnedsättning hos äldre. Funktionsnedsättningen
kan bestå av exempelvis förlamning, afasi (talsvårigheter) och hjärntrötthet.

* Man skiljer på stroke orsakad av blodpropp eller hjärnblödning. När orsaken
är blodpropp kan man sätta in blodproppslösande behandling (trombolys)
intravenöst.

Nyckelord

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye