Mobilt behandlingsteam stöttar unga med autism
Unga personer med autism har ofta svårigheter med det sociala samspelet, att tolka och ta in information. Kommunikationssvårigheter leder inte sällan till social isolering och ryckig/avbruten skolgång vilket påverkar hela familjen. Sedan ett halvår finns ett nytt stöd - intensiv familjebehandling (IFB) - i hemmet. Bakom satsningen står barn- och
ungdomspsykiatrin i landstinget och Uppsala kommun, något som uppmärksammas med
anledning av världsautismdagen 2 april.
– Främsta syftet är att minska familjestressen och bryta utanförskapet, att hitta flexibla upplägg så att unga i 13-20 årsåldern inte isolerar sig och kan gå i skolan så mycket som möjligt. Långsiktigt är målet att undvika ett livslångt lidande och att ungdomarna senare hamnar på institution eller inom den
psykiatriska slutenvården. Vi utgår alltid från familjens förutsättningar och den enskildes resurser för att hitta lösningar på deras villkor, säger Lars-Gunnar Eriksson, teamledare för intensiv familjebehandling (IFB).
IFB-teamet ingår i barn- och ungdomspsykiatrin på Akademiska sjukhuset och är ett samverkansprojekt under tre år tillsammans med Uppsala kommun. Teamet följer unga med autismspektrumstörning och neuropsykiatriska funktionshinder och deras familjer. Ett mål är att utveckla effektivare vård och stödinsatser på hemmaplan samt minska akutinsatser och
institutionsplaceringar. Teamet har dessutom ansvar för samverkan gentemot mot
andra aktörer inom kommunen och landstinget.
– I den nya satsningen arbetar vi med hemmet som bas. Det nya är att vi arbetar intensivt med hela familjerna. En behandlare fokuserar på ungdomen, den andra på föräldrar och syskon. Inte sällan är en eller båda föräldrarna sjukskrivna och kommunikationen mellan barn och föräldrar låst. Vi ger stöd att bryta destruktiva mönster och hjälp med samordning av olika insatser från socialtjänsten, skolan och LSS. Teamet har möjlighet att ha daglig kontakt med familjen och kan anpassa insatserna utifrån
familjens och den enskildes behov, berättar Lars-Gunnar Eriksson.
Hittills har tio familjer i Uppsala kommun fått intensiv familjebehandling. Förhoppningen är att fler kommuner i länet ska omfattas på sikt.
– Resultaten är positiva. Vi har exempel på ungdomar med mycket hög skolfrånvaro, som efter ett par månaders behandling ökat sin närvaro och delaktighet i skolan betydligt. För vissa kan lösningen vara att göra ett avbrott i skolgången, för andra att anpassa skolgången och fokusera på basämnena, konstaterar Lars-Gunnar Eriksson.
.
FAKTA: Autismspektrumstörning
* Samlingsnamn för fyra medfödda neuropsykiatriska funktionsnedsättningar: autism, desintegrativ störning i barndomen, Aspergers syndrom och atypisk autism.
* Samtliga kännetecknas av begränsningar inom tre områden: social interaktion, kommunikation och föreställningsförmåga.
* Vid autism påverkas förutom socialt samspel/kommunikation även planering/organisationsförmåga, fantasi/föreställningsförmåga, minne/begåvning och beteende/känslor.
* Närmare tre procent av barnen i Sverige har autistiska drag. Två-tre barn på tusen har autistiskt syndrom, tre-fyra på tusen Aspergers syndrom.
Mer information:
Lars-Gunnar Eriksson, teamledare IFB – intensiv familjebehandling, 018-611 22 07 eller 0731-502610
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Länkar
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Cancervården i Uppsala får europeisk kvalitetsstämpel22.4.2025 08:15:59 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning.
Fem Uppsalaforskare får stora anslag från Njurfonden10.4.2025 08:00:56 CEST | Nyheter
Fem forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har fått stora anslag från Njurfonden. Forskarna är verksamma inom områdena inflammatoriska njursjukdomar och njursjukdomar/diabetes. Totalt uppgår anslagen till 950 000 kronor. Utdelningen av forskningsbidragen skedde på Världsnjurdagen 2025.
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum