Akademiska sjukhuset

Allt fler njurtransplantationer genomförs på Akademiska

Dela

Allt fler patienter njurtransplanteras på Akademiska sjukhuset. Sedan 2003 har antalet ökat med 60 procent. Tillgången till levande donatorer har starkt bidragit till den positiva utvecklingen, som uppmärksammas med anledning av världsnjurdagen den 13 mars.

– Glädjande nog är attityderna till att donera en njure till en nära släkting eller vän mycket mer positiva i dag en för några år sedan. 2003 hade vi 23 njurtransplantationer med levande givare, i fjol var det 47 stycken, säger Lars Bäckman, överläkare och sektionschef för transplantationskirurgi på Akademiska sjukhuset.

Drygt hälften av alla njurar tas numera från levande donatorer, oftast make/maka eller annan närstående som donerar, men även vänner och kollegor. Fördelen är att njuren kommer frisk person och således är frisk och att ingreppet kan planeras utifrån mottagarens hälsa. Många gånger slipper
mottagaren krävande dialysbehandling.

1964 genomfördes den första njurtransplantationen i Sverige. På Akademiska sjukhuset har man utfört sådana transplantationer sedan 1969.Drygt 100 transplantationer årligen, gör sjukhuset till det största centret i landet. Totalt gjordes 421 njurtransplantationer
i Sverige 2013.

Titthålskirurgi är numera praxis när njurar tas ut från levande donatorer. Detta är mer skonsamt för donatorn än öppen kirurgi och innebär mindre smärta och snabbare rehabilitering. Även för mottagaren har den medicinska och tekniska utvecklingen haft positiva effekter. Moderna immunhämmande läkemedel och antikroppar har minskat risken för avstötning betydligt. I genomsnitt har man kvar en donerad njure i 15-20 år. På 1970-talet hade bara var tredje transplanterad patient kvar sin njure efter ett år.

– Även om det är glädjande att antalet njurtransplantationer ökar kvarstår bristen på donatorer som den största utmaningen, säger Lars Bäckman.

Mer information:
Lars Bäckman, sektionschef för transplantationskirurgi, 018-611 70 82
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

Nyckelord

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ballongvidgning på urologmottagningen - ny behandling för patienter med urinrörsförträngning15.5.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu kan patienter med återkommande urinrörsförträngning behandlas med ballongvidgning på Akademiska sjukhuset, som alternativ till traditionella kirurgiska ingrepp. Det är en ny och innovativ behandling som ges på urologmottagningen och innebär att man via urinröret för in en ballongkateter för att vidga förträngningarna. Samtidigt utsöndrar ballongen cytostatika för att minska risken för återfall. Metoden är redan etablerad i Sverige där cirka 300 patienter redan genomgått behandling på olika sjukhus. Att ingreppet görs på urologmottagningen innebär att patienten slipper läggas in på sjukhuset vilket frigör vårdplatser för andra, mer behövande.

Unga vuxna med cancer ska erbjudas särskild uppföljning på Akademiska15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Unga vuxna med cancer ska erbjudas bättre uppföljning liknande den efter barncancer. Till hösten startar en pilotstudie inriktad på unga med cancer vid Akademiska sjukhuset finansierad av Regionalt Cancercentrum Mellansverige. Både sjukdomen i sig och dess behandling kan leda till sena komplikationer som påverkar såväl kroppen som den psykiska hälsan, men även personens liv och ekonomi. Långtidsuppföljning av denna patientgrupp är ännu inte standardiserad på samma sätt som för vuxna som haft cancer som barn.

Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye