Kortare väntetider ger Akadmiska del av kömiljarden
Landstinget i Uppsala län och Akademiska sjukhuset lever upp till kriterierna för kömiljarden, den extra satsning regeringen gjort under 2009 för att minska väntetiderna i vården. För att få del av pengarna måste minst 80 procent av patienterna få läkarbesök inom tre månader och/eller erbjudas behandling eller operation inom tre månader. Av Socialdepartementets sammanställning, som blev offentlig fredagen den 18 december, framgår att landstinget får 35 miljoner kronor i extra statsbidrag för 2009.
– Tack vare fantastiska insatser av personalen för att kapa köerna, där många arbetat extra på kvällar och helger, får nu mer än åtta av tio patienter träffa en läkare inom tre månader. När det gäller operationstider ligger vi ännu bättre till. Mer än nio av tio patienter erbjuds operation inom 30 dagar, säger biträdande sjukhusdirektör Björn Ragnarsson.
Bättre kontroll av väntelistorna, att de hålls uppdaterade, är enligt Björn Ragnarsson en viktig förklaring till de goda resultaten. En annan är de satsningar på kvälls- och helgoperationer som gjorts inom bland annat ortopedi och kirurgi för att få bort puckeln av väntande patienter.
– Ett ökat leantänkande har satt tydliga spår i verksamheten. Reumatologmottagningen har infört återbesök vid behov och handkirurgen vissa återbesök hos sjuksköterskor för att ge läkare mer tid med akuta, svåra patientfall. Inom röntgen har man startat en ny enhet för akutpatienter. Nu gäller det att under 2010 fortsätta med det arbete som startat för att skapa effektiva patientflöden, fortsätter Björn Ragnarsson.
Landstinget i Uppsala län har i år satsat totalt 30 miljoner kr för extra insatser för att korta väntetiderna i vården. Akademiska sjukhuset har tilldelats drygt 15 miljoner för uppdraget. Exakt hur miljonerna från pengarna från ”kömiljarden” kommer att fördelas inom landstinget är ännu inte fastställt.
Mer information:
Björn Ragnarsson, bitr sjukhusdirektör, 070-528 47 15
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Unga vuxna med cancer ska erbjudas särskild uppföljning på Akademiska15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Unga vuxna med cancer ska erbjudas bättre uppföljning liknande den efter barncancer. Till hösten startar en pilotstudie inriktad på unga med cancer vid Akademiska sjukhuset finansierad av Regionalt Cancercentrum Mellansverige. Både sjukdomen i sig och dess behandling kan leda till sena komplikationer som påverkar såväl kroppen som den psykiska hälsan, men även personens liv och ekonomi. Långtidsuppföljning av denna patientgrupp är ännu inte standardiserad på samma sätt som för vuxna som haft cancer som barn.
Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.
Cancervården i Uppsala får europeisk kvalitetsstämpel22.4.2025 08:15:59 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning.
Fem Uppsalaforskare får stora anslag från Njurfonden10.4.2025 08:00:56 CEST | Nyheter
Fem forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har fått stora anslag från Njurfonden. Forskarna är verksamma inom områdena inflammatoriska njursjukdomar och njursjukdomar/diabetes. Totalt uppgår anslagen till 950 000 kronor. Utdelningen av forskningsbidragen skedde på Världsnjurdagen 2025.
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum