Upplänningar får snabbast vård vid hjärtinfarkt
I Sverige vårdas närmare 60 000 patienter för akut kranskärlssjukdom varje år. Akut hjärtinfarkt är den enskilt vanligaste dödsorsaken hos såväl män som kvinnor. På Akademiska sjukhuset vårdas cirka 550 patienter för hjärtinfarkt årligen, varav de flesta genomgår ballongvidgning,
PCI.
Enligt hjärtregistrets rapport får mer än 90 procent av alla patienter under 80 år i Uppsala län, som drabbats av akut hjärtinfarkt, vård inom rekommenderad tid (1,5 timme) och nästintill samtliga inom den kritiska gränsen som är två timmar. I genomsnitt tar det en timme från att ambulanspersonal tar EKG hemma hos patienten någonstans i länet tills man lyckats öppna det stängda blodkärlet
i hjärtat med ballongvidgning.
– En viktig förklaring till framstegen är det goda samarbetet mellan hjärtsjukvården på Akademiska sjukhuset och ambulanssjukvården samt att hjärtinfarktpatienter inte längre bedöms på akutmottagningen utan går direkt till enheten för ballongvidgning för vård. Väl framme står ett team redo att operera, säger överläkare Stefan James, en av de nationellt ansvariga för
hjärtregistret som administreras från Uppsala kliniskt forskningscentrum (UCR)
vid Uppsala universitet.
Både ambulansöverläkare Hans Blomberg och Jonas Oldgren, verksamhetschef för hjärtkliniken på Akademiska, framhåller det målmedvetna och långvariga samarbetet mellan ambulansen och hjärtsjukvården i Uppsala län som en viktig förklaring till resultatet.
– Oavsett tid på dygnet startas läkemedelsbehandling och planering av vården redan
i ambulansen. Patientinformation länkas från ambulansen till hjärtintensiven,
där jourhavande hjärtläkare bedömer och ordinerar vilka läkemedel just denna
patient ska ha i ambulansen samt planerar den fortsatta vården tillsammans med
ambulanspersonalen, säger ambulansöverläkare Hans Blomberg.
Mer information:
Stefan James, överläkare och sektionschef för PCI, 0705-944404
Jonas Oldgren, verksamhetschef för hjärtkliniken, 0702-211243
Hans Blomberg, ambulansöverläkare, 070-6841912
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21
FAKTA: Kvalitetsregistret Swedeheart
*Nationellt register för hjärtintensivvård, kranskärlsröntgen, PCI, hjärtkirurgi och sekundärprevention, som administreras från Uppsala kliniskt forskningscentrum (UCR) vid Uppsala universitet.
*Registret, som startade 2009, syftar till att stödja förbättringsarbete av akut kranskärlssjukdom och hjärtinterventioner på alla deltagande enheter i landet. Det långsiktiga målet är att bidra till minskad dödlighet och
sjuklighet hos patienterna och att öka kostnadseffektiviteten i vården.
FAKTA: Akut hjärtinfarkt
* Den enskilt vanligaste dödsorsaken hos såväl män (16 procent) som kvinnor (11 procent). * Akut hjärtkärlsjukdom är den vanligaste orsaken till sjukhusvård och utgör cirka 16
procent av sjukhusvården. * Årligen vårdas cirka 60 000 patienter i Sverige för akut kranskärlssjukdom till
en kostnad av två miljarder kronor. Dessutom tillkommer kostnader på 5,2
miljarder för läkemedel och 8000 hjärtoperationer och cirka 20 000 PCI-ingrepp
(ballongvidgning).
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Bilder
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
Studie på Akademiska: Kan sjuksköterskeledd intervention öka rörelse och näringsintag hos patienter i samband med stamcellstransplantation?25.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att snabbt komma i rörelse och få i sig tillräckligt med näring kan ha stor betydelse för återhämtning i samband med stamcellstransplantation. En studie på Akademiska sjukhuset har prövat om en sjuksköterskeledd intervention kan öka viljan till fysisk aktivitet och ge förbättrat energi- och proteinintag hos patienter med blodsjukdomar som fått sådan behandling.
Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum