Akademiska sjukhuset

Upplänningar får snabbast vård vid hjärtinfarkt

Dela
Dödligheten efter hjärtinfarkt i Sverige har minskat för varje år sedan 15 år tack vare snabb och kvalificerad vård. I Uppsala län är vården snabbast. Drygt nio av tio patienter får ballongvidgning inom en och en halv timme, enligt en rapport som presenteras under det nationella hjärtregistret Swedehearts årsmöte i Göteborg 9-10 september.

I Sverige vårdas närmare 60 000 patienter för akut kranskärlssjukdom varje år. Akut hjärtinfarkt är den enskilt vanligaste dödsorsaken hos såväl män som kvinnor. På Akademiska sjukhuset vårdas cirka 550 patienter för hjärtinfarkt årligen, varav de flesta genomgår ballongvidgning,
PCI.

Enligt hjärtregistrets rapport får mer än 90 procent av alla patienter under 80 år i Uppsala län, som drabbats av akut hjärtinfarkt, vård inom rekommenderad tid (1,5 timme) och nästintill samtliga inom den kritiska gränsen som är två timmar. I genomsnitt tar det en timme från att ambulanspersonal tar EKG hemma hos patienten någonstans i länet tills man lyckats öppna det stängda blodkärlet
i hjärtat med ballongvidgning.

– En viktig förklaring till framstegen är det goda samarbetet mellan hjärtsjukvården på Akademiska sjukhuset och ambulanssjukvården samt att hjärtinfarktpatienter inte längre bedöms på akutmottagningen utan går direkt till enheten för ballongvidgning för vård. Väl framme står ett team redo att operera, säger överläkare Stefan James, en av de nationellt ansvariga för
hjärtregistret som administreras från Uppsala kliniskt forskningscentrum (UCR)
vid Uppsala universitet.

Både ambulansöverläkare Hans Blomberg och Jonas Oldgren, verksamhetschef för hjärtkliniken på Akademiska, framhåller det målmedvetna och långvariga samarbetet mellan ambulansen och hjärtsjukvården i Uppsala län som en viktig förklaring till resultatet.

– Oavsett tid på dygnet startas läkemedelsbehandling och planering av vården redan
i ambulansen. Patientinformation länkas från ambulansen till hjärtintensiven,
där jourhavande hjärtläkare bedömer och ordinerar vilka läkemedel just denna
patient ska ha i ambulansen samt planerar den fortsatta vården tillsammans med
ambulanspersonalen, säger ambulansöverläkare Hans Blomberg.

Mer information:

Stefan James, överläkare och sektionschef för PCI, 0705-944404
Jonas Oldgren, verksamhetschef för hjärtkliniken, 0702-211243
Hans Blomberg, ambulansöverläkare, 070-6841912
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

FAKTA: Kvalitetsregistret Swedeheart

*Nationellt register för hjärtintensivvård, kranskärlsröntgen, PCI, hjärtkirurgi och sekundärprevention, som administreras från Uppsala kliniskt forskningscentrum (UCR) vid Uppsala universitet.
*Registret, som startade 2009, syftar till att stödja förbättringsarbete av akut kranskärlssjukdom och hjärtinterventioner på alla deltagande enheter i landet. Det långsiktiga målet är att bidra till minskad dödlighet och
sjuklighet hos patienterna och att öka kostnadseffektiviteten i vården.


FAKTA: Akut hjärtinfarkt
*
 Den enskilt vanligaste dödsorsaken hos såväl män (16 procent) som kvinnor (11 procent). * Akut hjärtkärlsjukdom är den vanligaste orsaken till sjukhusvård och utgör cirka 16
procent av sjukhusvården. * Årligen vårdas cirka 60 000 patienter i Sverige för akut kranskärlssjukdom till
en kostnad av två miljarder kronor. Dessutom tillkommer kostnader på 5,2
miljarder för läkemedel och 8000 hjärtoperationer och cirka 20 000 PCI-ingrepp
(ballongvidgning).

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Bilder

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye