Mediemyndigheten

Triss-skrap i Nyhetsmorgon friat

Dela
Granskningsnämnden har friat Triss-skrapningen i TV4 efter att ha prövat inslaget mot bestämmelserna om annonser, otillbörligt gynnande och produkt-placering (beslut 19/01609).

Det redaktionella inslaget där en trisslott med garanterad vinst skrapas i studion i Nyhetsmorgon har förekommit under lång tid. Nämnden friade redan år 2011 ett sådant inslag. Mot bakgrund av uppgifter från TV4 konstaterade nämnden nu att inslaget varken var reklam eller en annons och att det inte innehöll någon produktplacering.

Nämnden ansåg att inslaget inte strider mot bestämmelsen om otillbörligt kommersiellt gynnande. Trots att inslaget innebar ett gynnande så var det motiverat av ett tillräckligt stort underhållningsintresse

Bedömningarna i ärendet påverkades inte av den nya spellagen.

Övriga fällda ärenden

  • Ännu en gång fälldes TV4 för att ha placerat ett annonsavbrott på ett felaktigt sätt. Den här gången i scenshowen Jonas Gardell – Queen of fuckning everything i TV4 (beslut 20/00233).
  • Ett avsnitt av Dr Phil i TV4 innehöll scener som kunde verkar skrämmande för barn och borde därför inte sänts på eftermiddagen (beslut 19/03248).

Övriga friade ärenden

  • Ett annonsavbrott i långfilmen Casino Royale i TV4 (beslut 20/00291).
  • Ett avsnitt av komediserien Solsidan i TV4 (19/03674).
  • Ett inslag i Agenda i SVT2 om samhällsdebatt om klimatförändringarna (beslut 19/2967).
  • Ett inslag om antisemitiska konspirationsteorier i SVT Forum i SVT2 (beslut 19/03895). 
  • Ett program i SVT1 om sköldkörteln (beslut 19/03695).

Du hittar nämndens beslut på vår webbplats.

Nyckelord

Kontakter

Anna Dingertz
08-580 070 18

Länkar

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye