Fler äldre med prostatacancer erbjuds botande behandling
Varje år upptäcks cirka 9 000 nya fall av prostatacancer, den vanligaste cancerformen i Sverige. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män. En analys från Nationella prostataregistret (NPCR) visar att allt fler män över 70 år med högrisktumörer erbjuds botande behandling, ofta en kombination av hormon- och strålbehandling. 2008 fick mer än en tredjedel av patienterna i 70-75-årsåldern sådan behandling. Fram till i slutet av 1990-talet var detta ovanligt
– En orsak till förändringen är att man numera erbjuder mer individuellt anpassade cancerbehandlingar. Män med högrisktumörer utan spridning till skelettet erbjuds oftare mer omfattande behandling, män med lågrisktumörer mindre, säger docent Ola Bratt i Nationella prostatacancerregistrets styrgrupp. En annan viktig faktor som spelar in är att män lever längre. En sjuttioåring har i dag lika lång återstående livslängd som en 65-åring hade år 1990. Dessutom har behandlingarna blivit effektivare. Nya metoder ökar chansen att bli botad och biverkningarna är färre.
Den vanligaste botande behandlingen vid aggressiv prostatacancer, som ännu inte spritts till skelettet, är en kombination av hormoner och strålbehandling, alternativt operation följd av strålbehandling. Båda metoderna ger förlängd överlevnad enligt i randomiserade studier där patienterna slumpmässigt fördelats i grupper som antingen fått en viss experimentell behandling eller kontrollbehandling.
Ett ökat antal forskningsprojekt har baserats på uppgifter från nationella prostataregistret. Ett exempel är PCBaSe, en studiedatabas som samkörts med andra svenska sjukvårdsregister som patientregistret och dödsorsaksregistret. Den första studien visade att risken för självmord var ökad bland män som fått prostatacancerdiagnos i allmänhet, men inte bland män som diagnostiserats vid en hälsokontroll.
Nationella prostatacancerregistret och PCBaSe förvaltas av Regionalt Onkologiskt Centrum (ROC) som är en fristående enhet vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. ROC ansvarar för regional cancerregistrering och bidrar till kvalitetsutvecklingen i cancervården genom att ge ut vårdprogram, administrera regionala och vissa nationella kvalitetsregister och ge stöd till forskningsstudier. Verksamheten finansieras av de sju landsting som ingår Uppsala/ Örebroregionen.
Mer information:
Ola Bratt, överläkare, docent och urolog, Helsingborgs lasarett 070-276 32 33
Pär Stattin, överläkare och professor i urologi, Norrlands Universitetssjukhus 073-620 52 51
Mats Lambe, tf verksamhetschef, Regionalt Onkologiskt Centrum/Akademiska sjukhuset,
070-7715655
Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter
Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.
Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum