Akademiska sjukhuset

Smartare organisation kapade kö till handkirurgi

Dela

För drygt ett år sedan tvingades handkirurgen på Akademiska sjukhuset remittera patienter till andra landsting. Nu klarar mottagningen vårdgarantins gräns på tre månader både för nybesök och operationer. Man kan till och med ta emot patienter från Falun och Stockholm där man har kö till viss specialistsjukvård. Det framgångsrika leanarbetet har nominerats av landstinget i Uppsala län till SKL:s seminarium ”Hållbar tillgänglighet” den 6 maj.

– Det känns oerhört smickrande att ha nominerats. Vi hoppas kunna inspirera andra som brottas med väntetider. Och vi kan visa att det går utan ökade resurser. Hos oss har personalstyrkan faktiskt minskat, säger avdelningschef Ingrid Andersson.

Förändringsarbetet startade hösten 2007, då väntelistorna var mycket långa och personalen kände att det krävdes radikala åtgärder för bättre tillgänglighet. Exempel på förändringar är att patienterna själva ringer och bokar återbesök, vilket lett till färre ombokningar, och att fler återbesök sker hos sjuksköterskor så att läkarna kan fokusera på de riktigt svåra patientfallen. Besöken hos sjuksköterskor har ökat från 585 år 2006 till cirka 2 000 i fjol.

– Även schemaläggningen har förändrats. Numera utgår vi från patienternas behov och hur väntelistorna ser ut när läkarnas scheman läggs. Det kan variera från månad till månad. Med det nya arbetssättet har vi fått mycket jämnare patientflöden förmiddagar och eftermiddagar och en så gott som hundraprocentig telefontillgänglighet, fortsätter Ingrid Andersson

En viktig förklaring till de goda resultaten menar hon är att all personal har varit inblandad från starten; läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sekreterare, arbetsterapeuter och sjukgymnaster.

Syftet med SKL:s seminarium ”Hållbar tillgänglighet” är att uppmärksamma framgångsrika exempel som ökat tillgängligheten i vården. Målgruppen är vårdpersonal, chefer, politiker, administratörer och alla andra inom hälso- och sjukvården. 

Mer information:

Ingrid Andersson, 018-611 54 37 eller 018-611 54 46

Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

Nyckelord

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye