Färre protesinfektioner ger stora besparingar
Strikta hygienrutiner har kraftigt minskat antalet djupa infektioner efter knä- och höftledsoperationer vid Akademiska sjukhuset. 2008 tillhörde sjukhuset bottenskiktet i nationella kvalitetsregistret. Då hade man tio djupa protesinfektioner per år, jämfört med noll hittills i år.
– En viktig förklaring är ett systematiskt arbete med hygienrutiner. Vårdhygienenheten har bidragit med utbildning, hygienronder, luftmätningar, råd och information. Dessutom har all vård- och operationspersonal skärpt rutinerna i hela vårdkedjan. Även renoveringen av gamla operationssalar, där man fått nya genomräckningsskåp, har bidragit till den positiva utvecklingen, säger Katarina Lönn, verksamhetschef på ortopeden.
Infektioner efter proteskirurgi leder till att protesen måste opereras bort och en ny sättas in. Samtidigt påbörjas antibiotikabehandling som ofta pågår under ett halvår. Att infektioner uppstår beror delvis på att man opererar i ett känsligt område som vanligtvis är sterilt och där immunsystemet inte är aktiverat.
– Åtgärder mot djupa infektioner vid protesoperationer är en viktig patientsäkerhetsfråga som besparar mycket lidande, närmare 70 procent av de drabbade kommer aldrig riktigt igen. Samtidigt innebär satsningarna en stor kostnadsbesparing. Varje infektion i höftleder beräknas kosta i genomsnitt 1,2 miljoner kronor per år om man räknar in vårdtider, antibiotika och kostnaden för en ny protes. Och då är inte kostnader för lång sjukfrånvaro och arbetstidsbortfall inräknat, fortsätter Katarina Lönn.
Även andra åtgärder har vidtagits för att minska risken för infektioner. Bland annat är man mer noggrann med att skydda patienter som väntar på operation från nyopererade. Personalen är i dag mer vaken på att hitta ny förbättringsområden och nya effektivare arbetssätt. Vidare sker en löpande registrering av protesinfektioner och resultaten rapporteras till all personal som är inblandad i vårdkedjan, allt för att fortsatta på samma positiva spår.
Mer information:
Katarina Lönn, verksamhetschef, 018-611 44 83
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.
Cancervården i Uppsala får europeisk kvalitetsstämpel22.4.2025 08:15:59 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning.
Fem Uppsalaforskare får stora anslag från Njurfonden10.4.2025 08:00:56 CEST | Nyheter
Fem forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har fått stora anslag från Njurfonden. Forskarna är verksamma inom områdena inflammatoriska njursjukdomar och njursjukdomar/diabetes. Totalt uppgår anslagen till 950 000 kronor. Utdelningen av forskningsbidragen skedde på Världsnjurdagen 2025.
Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum