Akademiska sjukhuset

Självhjälp på nätet – stöd vid cancer och hjärtinfarkt

Dela

Nästan en tredjedel av alla som får en cancer- eller hjärtinfarktdiagnos får psykiska problem i någon form. Även anhöriga drabbas. Våren 2011 startar ett antal studier vid bland annat Akademiska sjukhuset i syfte att undersöka effekten av Internetbaserade självhjälpsprogram inom barn- och vuxenonkologi samt kardiologi. Studierna presenteras på Akademiska sjukhuset den 16 december.

– Målet är att erbjuda behovsanpassat stöd och KBT-baserad psykologisk behandling via Internet till behövande patienter och anhöriga, ett stöd som vi hoppas kan bidra både till ett minskat mänskligt lidande och lägre kostnader för samhället, säger Louise von Essen, professor vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet och programsamordnare för U-CARE.

Studierna ingår i U-CARE, ett av tre forskningsprogram vid Uppsala universitets medicinska fakultet, som under perioden 2010-2014 får ta del av regeringens satsning på strategiskt viktiga forskningsområden. Forskningen är tvärvetenskaplig och utgår från kunskapsområdena hälsoekonomi, psykologi och systemvetenskap. Samtliga studier blir randomiserade och kontrollerade. Flera kommer att genomföras som multicenterstudier där patienter och rekryteras från flera svenska sjukhus. En av studierna startade redan i våras och riktar sig till föräldrar till cancerdrabbade barn. Förutom den eventuella emotionella nyttan av behandlingen undersöks ekonomiska konsekvenser både för enskilda individer och samhället.

– En fördel med självhjälp via nätet är att hjälpen blir mer lättillänglig. Dessutom finns en jämlikhets- samt rättviseaspekt. Tidigare har psykosocialt stöd och psykologisk behandling varit avhängigt vilken läkare man träffat och var i landet man bor. Den stora majoriteten av de nätbaserade KBT-behandlingar som finns har utvecklats för patienter med primärt psykiska problem, inte kroppslig sjukdom, säger Louise von Essen.

Förhoppningen är att den internetplattform som konstrueras inom U-CARE ska kunna användas i framtida forskningsprojekt och via självhjälpsprogrammen som komplement till annan vård.

Mer information:
Studier inom barnonkologisk vård: Louise von Essen, leg psykolog, professor i vårdvetenskap, Uppsala universitet, 018-471 34 84
Studier inom kardiologisk vård: Claes Held, överläkare, universitetslektor UCR,  018-611 95 08
Studier inom vuxenonkologisk vård: Birgitta Johansson, leg sjuksköterska, klinisk lektor,  Uppsala universitet, 018-611 3405
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ballongvidgning på urologmottagningen - ny behandling för patienter med urinrörsförträngning15.5.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu kan patienter med återkommande urinrörsförträngning behandlas med ballongvidgning på Akademiska sjukhuset, som alternativ till traditionella kirurgiska ingrepp. Det är en ny och innovativ behandling som ges på urologmottagningen och innebär att man via urinröret för in en ballongkateter för att vidga förträngningarna. Samtidigt utsöndrar ballongen cytostatika för att minska risken för återfall. Metoden är redan etablerad i Sverige där cirka 300 patienter redan genomgått behandling på olika sjukhus. Att ingreppet görs på urologmottagningen innebär att patienten slipper läggas in på sjukhuset vilket frigör vårdplatser för andra, mer behövande.

Unga vuxna med cancer ska erbjudas särskild uppföljning på Akademiska15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Unga vuxna med cancer ska erbjudas bättre uppföljning liknande den efter barncancer. Till hösten startar en pilotstudie inriktad på unga med cancer vid Akademiska sjukhuset finansierad av Regionalt Cancercentrum Mellansverige. Både sjukdomen i sig och dess behandling kan leda till sena komplikationer som påverkar såväl kroppen som den psykiska hälsan, men även personens liv och ekonomi. Långtidsuppföljning av denna patientgrupp är ännu inte standardiserad på samma sätt som för vuxna som haft cancer som barn.

Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye