
Så brygger du din egen öl – den ultimata ölbryggningsguiden

Mäska, laka, koka, kyla, jäsa, lagra. Svårare än så är det inte att brygga sin egen öl. Visst kan det ta lite tid och bli stökigt i köket. Men när du tar den första klunken av din alldeles egna kreation. Då är det värt det.
Har du någon gång smakat på en halvljummen Heineken och tänkt, det där kan jag göra bättre? Då är den ultimata guiden till ölbryggning helt rätt guide för dig. Du kommer att få lära dig hur du går tillväga för att brygga din allra första öl. Vilken utrustning du behöver, vilka böcker du bör köpa och vilka kurser du kan gå.
Så brygger du öl – steg för steg
1. Välja recept
Det finns mängder av recept därute som bara väntar på att bryggas. Ett vanligt sätt att påbörja sin bryggarkarriär är genom att klona sin favoritöl. Det finns ett antal källor för recept, bland annat American Homebrewers Association eller Beerrecipes.org. Även svenska sidor som Lindhcraftbeer.com eller Svenska Hembryggareföreningen har flera olika recept inom alla möjliga ölstilar. Vill du göra det ännu enklare för dig själv kan du köpa färdiga receptsatser från exempelvis Det Lilla Köksbryggeriet.
När du blir mer avancerad i ditt bryggande kan du gå över till att göra dina egna kreationer. Men en bra start är att utgå från ett färdigt recept, så kan du lägga allt fokus på att lära dig de olika stegen i bryggningsprocessen. Allt som allt tar det ungefär 4-6 veckor att brygga en öl. Det mesta av den tiden är dock väntan. Räkna med att det tar ungefär en heldags arbete att brygga en batch öl.
2. Hitta utrustning
När du valt ditt recept är nästa steg att införskaffa utrustning och ingredienser. Här finns det lite olika vägar att gå. Det enklaste sättet är att köpa ett färdigt ölbryggningskit från tidigare nämnda Det Lilla Köksbryggeriet. Allt du behöver utöver det är en slev, en sil och en större kastrull. Det går även att plocka ihop en egen lista på tillbehör från Maltmagnus eller humle.se. Du hittar lista över tillbehör längre ner i den här guiden.
Om du har ett seriöst bryggarintresse och är villig att lägga en extra slant kan du fundera på om du ska skaffa dig ett mindre bryggverk, exempelvis ett Grainfather, Coobra eller Bulldog.
Oavsett vilken utrustning du väljer, är det ingen nämnvärd skillnad på själva bryggningsprocessen.
3. Mäska
Starta bryggdagen med att blötlägga mältat och krossat korn i 66-gradigt vatten i en timme. På så sätt omvandlas stärkelsen i malten till socker som i sin tur längre fram kommer att omvandlas till alkohol och kolsyra. Följ ditt recept för mängden malt, men en tumregel är att ha i 2,7 liter vatten per kilo malt vid mäskningen.
4. Laka
När malten har stått blötlagd i en timme är det dags för lakningen. Detta görs för att få ut så mycket socker som möjligt ur vörten. Tappa ut vätskan ur mäskningskärlet och cirkulera tillsammans med nytt 78-gradigt vatten tills vätskan som tappas ut är klar och du har tillräckligt med vätska som receptet anger.
5. Koka
Nästa steg kommer sprida en ljuv doft i ditt kök, det är nämligen dags för vörtkoket. Värm upp vörten tills den börjar koka. Nu är det dags att tillföra humlet. Humle som tillförs tidigt i koket kommer att ge ölen sin beska. Humle som tillförs sista kvarten ger smak och doft. Totalt ska vörten koka mellan 60-90 minuter. En viktig sak att tänka på är att ha en tillräckligt stor kastrull. Det är lätt hänt att ölen kokar över om du snålat med kastrullstorleken.
I alla steg härefter är hygienen väldigt viktig. Det är nu som ölen är som allra känsligast för infektioner som kan förstöra din skapelse. Se till att desinficera allt som ölen kommer att komma i kontakt med; slevar, silar och jäskarl.
6. Kyla
För att jästen inte ska dö så fort du kastar i den är det viktigt att du kyler ner ölen. För ale räcker det med 20º, för lager gäller 10º. Har du en kylspiral slänger du i denna i din bryggkastrull och låter kallt vatten rinna igenom spiralen. Har du varit mer sparsam kan du istället använda dig av ett isbad för att kyla ner ölen.
7. Jäsa
När ölen kylts ner för du över den i jäskarlet, en glasdamejeanne eller en jäshink. Häll i din jäst och skaka om för att syresätta ölen. Låt stå i två till fyra veckor medan jästen äter socker och gör om det till alkohol.
8. Tappa
När veckorna har gått är det dags att tappa upp ölen. Kom ihåg att desinficera dina flaskor. För att jästen ska orka skapa kolsyra behöver du hälla i lite socker i ölen innan du häller upp det på flaskor. När ölen är tappad och flaskad behöver den stå och vänta i ytterligare en till två veckor innan den är klar.
9. Lagra
Öl är inte som vin, det är en färskvara. Godast är ölen inom sex månader från bryggdatumet, efter det börjar den tappa i smak. Starka och mörka öl, som Imperial Porter är lite annorlunda. De kan med fördel lagras i flera år.
10. Drick
Härifrån klarar du dig nog själv. Men glöm inte att klappa dig själv på axeln.
kurser.se tipsar
Ölbryggningskurser
Det finns flera olika kurser för dig som är intresserad av att lära dig mer om ölbryggning. Du får lära dig alla stegen i bryggningsprocessen av en erfaren bryggare som kan svara på alla frågor du kan tänkas ha.
Böcker
HOW TO BREW – JOHN PALMER
En av de bästa nybörjarböckerna inom ölbryggning, heltäckande och enkel att följa. Författaren har till och med varit så schysst att han släppt första upplagan av boken helt gratis på författarens hemsida.
BRYGG ÖL - HENOK FENTIE, KARL GRANDIN
Grundarna till det hyllade fantombryggeriet Omnipollo går igenom sin egen process för att skapa öl hemma i köket. Inte lika heltäckande som John Palmers bok men på svenska och med ett par riktigt bra klonrecept.
CLONE BREWS: RECIPES FOR 200 COMMERCIAL BEERS – TESS SZAMATULSKI, MARK SZAMATULSKI
I den här boken hittar du med stor säkerhet flera av dina favoritöl och recepten du behöver för att återskapa dem. Recept på alla ölstilar från hela världen.
Utrustning
- Jäshink eller Damejeanne (stor glasflaska)
- Jäsrör
- Hävert
- Steriliseringsmedel
- Flaskor
- Termometer
- Stor kastrull
- Sax
- Tratt
- Frysblock/Is/Kylspiral
- Sil
- Slev
- Kapsyleringsapparat
Nyckelord
Bilder
Om
kurser.se är Sveriges största söktjänst för fritidskurser och en samlingsplats för hundratals kursarrangörer. Vår affärsidé är att hjälpa kursarrangörer att hitta kursdeltagare och våra besökare att hitta rätt kurs. Varje månad letar runt 200 000 besökare efter fritidskurser hos oss. Bakom kurser.se står EMG - Educations Media Group AB.
Följ kurser.se
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från kurser.se
Uppföljning av användarnas uppfattningar om fritidskurser under covid-199.12.2020 11:03:11 CET | Pressmeddelande
Undersökningen visar att traditionellt fysiska kurser tjänar på att ställa om till digitalt. 57 procent av respondenterna föredrar en mix av klassrums- och distansundervisning samtidigt som de vill se tydliga covid-19 åtgärder från arrangörerna. Undersökningen, som fått 840 svar, fanns tillgänglig mellan den 24 september - 26 oktober för kurser.se:s användare.
COVID-19 och fritidskurser - Användarundersökning25.5.2020 13:30:10 CEST | Pressmeddelande
Enligt undersökningen som söktjänsten kurser.se genomfört så är hela 28 procent av de svarande mer benägna att gå en kurs under de kommande tre månaderna. 55 procent av de som blivit mer benägna att gå en kurs menar att de fått mer tid att lära sig någonting nytt. Samtidigt svarar 65 procent av de som menar att de blivit mindre benägna att det största hindret är de fysiska träffarna.
4 anledningar till varför du ska gå en kurs istället för att använda Youtube14.1.2020 08:25:00 CET | Blogginlägg
Det finns många fördelar med Youtube, som med en snabb genomgång i en video blir lättare att förstå. Istället för att ta dig till en fysisk kurs, som kanske varar i några veckor, får du informationen på några minuter. Och du kan befinna dig varsomhelst! Trots många fördelar så finns det vissa brister i att lära sig genom YouTube istället för att gå en kurs. kurser.se har listat fyra anledningar till varför du borde gå en fysisk kurs i första hand! 1. Du kan inte ställa frågor under en YouTube-video Vissa problem kräver kanske inte en hel kurs för att lösa, då passar YouTube eller en enkel sökning på Google utmärkt. Däremot finns det mycket du får med dig från en kurs, oavsett om det är online eller i klassrum, som du inte kan få från en video på YouTube. Du kan exempelvis inte ställa några direkta frågor, eller be den personen som gjorde videon att stanna upp och förklara utförligare. Som bäst kan du lämna en kommentar och hoppas att personen återkommer. Om du ska lära dig något via Yo
5 tecken på att du är högkänslig20.12.2019 08:56:00 CET | Nyheter
1. Du lägger märke till detaljer andra missar De subtila färgskiftningarna i en tavla, kollegans slokande axlar efter ett lönesamtal, de vaga hintarna om vem mördaren är i en spänningsroman – dessa är exempel på detaljer som du som är högkänslig är mer benägen än andra att lägga märke till. Försök att inte fastna vid de detaljer som tynger dig, se istället till att ta vara på alla härligheter som andra missar men du har ynnesten att få uppleva! 2. Du gör allt för att undvika misstag Om du är högkänslig tar du i regel nederlag hårdare än de flesta. En följd av detta blir ofta att du utvecklar metoder för att undvika att göra misstag över huvud taget. Å ena sidan är detta positivt, du och andra slipper säkert en hel del problem. Å andra sidan kan det bli negativt snabbt, det blir ansträngande att hela tiden ha nolltolerans mot att fela. Du kan oundvikligt göra rätt alla gånger, även du som är högkänslig är ju bara människa. Fortsätt lära dig av dina misstag, men se till att inte vara för
5 tecken på att du är nära att gå in i väggen9.12.2019 08:47:00 CET | Nyheter
Är du nära att gå in i väggen? 5 symptom att se upp för Hur känns det att gå in i väggen? Själva insjuknandet är ofta en långdragen process som kan te sig olika för alla, men det finns en del typiska tecken som ofta är gemensamma för de som drabbats av utmattningssyndrom. Nedan listar kurser.se fem av de vanligaste symtomen du bör se upp för så att du kan bromsa i tid. 1. Ditt minne sviktar Kanske minns du inte vad du gjorde i helgen när kollegan frågar måndag morgon, kanske är du inte helt säker på att du låste ytterdörren imorse, eller kanske glömde du bort att gratta din mamma på födelsedagen i år igen. För en del går det så långt att de inte minns hur de tog sig hem från jobbet. Oavsett vad det gäller är det obehagligt när minnet inte fungerar som det ska, och det är en tydlig varningssignal på utbrändhet. 2. Du återhämtar dig aldrig Hur mycket du än sover, vilar på soffan eller avbokar fritidsaktiviteter tycks du aldrig kunna varva ner ordentligt. Ett tydligt tecken på att väggen