
Fånga dina första kräftor

Många ser fram emot kräftsäsongen till hösten som ett upplyft efter semester och skoluppehåll. Har du testat på kräftfiske? Här får du tips om vart du fångar kräftor i Sverige, hur du gör och vilken tid på året det är säsong.
Sveriges vanligaste kräftor
I Sverige har vi två arter av kräftor som båda lever i sötvatten. Flodkräftan, eller Astacus astacus, som kommer från Sverige och lever i våra vatten på naturlig väg. Signalkräftan, eller Pacifastacus leniusculus, är däremot planterad och kommer inte från Sverige ursprungligen. Det dessa kräftor har gemensamt är att de är allätare. Du hittar dem på grunt vatten där de lever i sina hål som de gärna bygger vid stenar och rötter.
Fiskevatten och rättigheter till kräftfiske
Vart hittar du då dessa kräftor? Signalkräftan lever söder om Dalälven och på ett fåtal platser norrut. Flodkräftan däremot lever i södra Sverige, men även vid Norrlandskusten upp till gränsen mot Finland. Men, som privatperson kan du inte fiska överallt. Det är endast Vättern som är öppet för att allmänheten ska få fånga kräftor. I övriga delar av landet är det endast personen som äger fiskevattnet som får syssla med kräftfiske, om du inte har fiskerättsinnehavarens tillstånd såklart.
Säsong och tid för att fånga kräftor
Kräftor är nattdjur och fångas därför under natten. Vanligt är att lägga i kräftburar, så kallade mjärdar, fyllda med fisk så att kräftorna kan lockas fram under natten och sedan tas upp. Du kan tömma buren en gång under dygnets första timme och en andra gång innan gryningen. Du får högst använda sex burar per person. I allmänhetens vatten i Vättern är det tillåtet med kräftfiske från fredag klockan 17.00 till söndag klockan 17.00 från och med den andra fredagen i augusti till och med den andra söndagen i september.
Tips för att minska kräftornas lidande är att lägga en och en med huvudet före i kokande vatten så att de dör så snabbt som möjligt och lidandet blir minimalt. God kräftfiske lycka!
Bilder
Om
kurser.se är Sveriges största söktjänst för fritidskurser och en samlingsplats för hundratals kursarrangörer. Vår affärsidé är att hjälpa kursarrangörer att hitta kursdeltagare och våra besökare att hitta rätt kurs. Varje månad letar runt 200 000 besökare efter fritidskurser hos oss. Bakom kurser.se står EMG - Educations Media Group AB.
Följ kurser.se
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från kurser.se
Uppföljning av användarnas uppfattningar om fritidskurser under covid-199.12.2020 11:03:11 CET | Pressmeddelande
Undersökningen visar att traditionellt fysiska kurser tjänar på att ställa om till digitalt. 57 procent av respondenterna föredrar en mix av klassrums- och distansundervisning samtidigt som de vill se tydliga covid-19 åtgärder från arrangörerna. Undersökningen, som fått 840 svar, fanns tillgänglig mellan den 24 september - 26 oktober för kurser.se:s användare.
COVID-19 och fritidskurser - Användarundersökning25.5.2020 13:30:10 CEST | Pressmeddelande
Enligt undersökningen som söktjänsten kurser.se genomfört så är hela 28 procent av de svarande mer benägna att gå en kurs under de kommande tre månaderna. 55 procent av de som blivit mer benägna att gå en kurs menar att de fått mer tid att lära sig någonting nytt. Samtidigt svarar 65 procent av de som menar att de blivit mindre benägna att det största hindret är de fysiska träffarna.
4 anledningar till varför du ska gå en kurs istället för att använda Youtube14.1.2020 08:25:00 CET | Blogginlägg
Det finns många fördelar med Youtube, som med en snabb genomgång i en video blir lättare att förstå. Istället för att ta dig till en fysisk kurs, som kanske varar i några veckor, får du informationen på några minuter. Och du kan befinna dig varsomhelst! Trots många fördelar så finns det vissa brister i att lära sig genom YouTube istället för att gå en kurs. kurser.se har listat fyra anledningar till varför du borde gå en fysisk kurs i första hand! 1. Du kan inte ställa frågor under en YouTube-video Vissa problem kräver kanske inte en hel kurs för att lösa, då passar YouTube eller en enkel sökning på Google utmärkt. Däremot finns det mycket du får med dig från en kurs, oavsett om det är online eller i klassrum, som du inte kan få från en video på YouTube. Du kan exempelvis inte ställa några direkta frågor, eller be den personen som gjorde videon att stanna upp och förklara utförligare. Som bäst kan du lämna en kommentar och hoppas att personen återkommer. Om du ska lära dig något via Yo
5 tecken på att du är högkänslig20.12.2019 08:56:00 CET | Nyheter
1. Du lägger märke till detaljer andra missar De subtila färgskiftningarna i en tavla, kollegans slokande axlar efter ett lönesamtal, de vaga hintarna om vem mördaren är i en spänningsroman – dessa är exempel på detaljer som du som är högkänslig är mer benägen än andra att lägga märke till. Försök att inte fastna vid de detaljer som tynger dig, se istället till att ta vara på alla härligheter som andra missar men du har ynnesten att få uppleva! 2. Du gör allt för att undvika misstag Om du är högkänslig tar du i regel nederlag hårdare än de flesta. En följd av detta blir ofta att du utvecklar metoder för att undvika att göra misstag över huvud taget. Å ena sidan är detta positivt, du och andra slipper säkert en hel del problem. Å andra sidan kan det bli negativt snabbt, det blir ansträngande att hela tiden ha nolltolerans mot att fela. Du kan oundvikligt göra rätt alla gånger, även du som är högkänslig är ju bara människa. Fortsätt lära dig av dina misstag, men se till att inte vara för
5 tecken på att du är nära att gå in i väggen9.12.2019 08:47:00 CET | Nyheter
Är du nära att gå in i väggen? 5 symptom att se upp för Hur känns det att gå in i väggen? Själva insjuknandet är ofta en långdragen process som kan te sig olika för alla, men det finns en del typiska tecken som ofta är gemensamma för de som drabbats av utmattningssyndrom. Nedan listar kurser.se fem av de vanligaste symtomen du bör se upp för så att du kan bromsa i tid. 1. Ditt minne sviktar Kanske minns du inte vad du gjorde i helgen när kollegan frågar måndag morgon, kanske är du inte helt säker på att du låste ytterdörren imorse, eller kanske glömde du bort att gratta din mamma på födelsedagen i år igen. För en del går det så långt att de inte minns hur de tog sig hem från jobbet. Oavsett vad det gäller är det obehagligt när minnet inte fungerar som det ska, och det är en tydlig varningssignal på utbrändhet. 2. Du återhämtar dig aldrig Hur mycket du än sover, vilar på soffan eller avbokar fritidsaktiviteter tycks du aldrig kunna varva ner ordentligt. Ett tydligt tecken på att väggen