Akademiska sjukhuset

Nytt läkemedel mot njurinflammation testas i europeisk studie

Dela

Njurspecialister vid Akademiska sjukhuset leder en europeisk studie där man testar ett helt nytt läkemedel mot njurinflammation på patienter i tio länder. Behandlingen ska minska risken för njursvikt hos patienter som lider av njursjukdomen IgA nefrit. Det är en sjukdom där cirka 40 procent av patienterna riskerar att få njursvikt. Fredagen den 9 mars arrangeras världsnjurdagen som bland annat syftar till att minska njursjukdom och tillhörande hälsoproblem.

Det nya läkemedlet har utvecklats tack vare ny kunskap om kopplingar mellan njursjukdomen IgA-nefrit och överkänslighet i tarmen mot bland annat födoämnen som gluten, mjölk och sojaprotein.

– Behandlingen ska förhindra inflammation i tarmen genom att substansen bara verkar i tarmen och inte i hela kroppen. Det är ett helt nytt sätt att behandla dessa patienter som riskerar att få njursvikt, ett allvarligt tillstånd som innebär att man måste gå i dialys, säger Bengt Fellström, överläkare och professor i njurmedicin vid Akademiska sjukhuset samt ordförande i studiens styrgrupp.

Han har tidigare lett studier i Uppsala som visat att förekomsten av äggvita i urinen minskat markant hos patienter med IgA-nefrit som behandlats med der nyutvecklade läkemedlet. Forskarnas förhoppning är att resultaten från studien kommer att stärka sambandet mellan tarminflammation och njurinflammationen IgA-nefrit samt minska risken för njursvikt.

Totalt kommer ett hundratal patienter att ingå i den aktuella studien som pågår 2013-2014.
Dessa kommer även att få traditionell behandling mot äggvita i urinen och blodtryckssänkande läkemedel.

IgA-nefrit är en kronisk njurinflammation som oftast drabbar personer i 35-40 årsåldern. Det vanliga är att sjukdomen kommer smygande med diffusa symtom som trötthet, illamående, huvudvärk. Vissa har blod i urinen vid förkylning, medan andra får njursvikt. Inte sällan upptäcks inflammationen i samband med rutinkontroll av äggvita och blod i urinen eller blodtryck. IgA-nefrit  är tre till fem gånger vanligare i Asien än i Västeuropa. I Japan och Kina är det den vanligaste orsaken till dialysbehandling.


Mer information:
Bengt Fellström, överläkare och professor i njurmedicin, 070-548 3170
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ballongvidgning på urologmottagningen - ny behandling för patienter med urinrörsförträngning15.5.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu kan patienter med återkommande urinrörsförträngning behandlas med ballongvidgning på Akademiska sjukhuset, som alternativ till traditionella kirurgiska ingrepp. Det är en ny och innovativ behandling som ges på urologmottagningen och innebär att man via urinröret för in en ballongkateter för att vidga förträngningarna. Samtidigt utsöndrar ballongen cytostatika för att minska risken för återfall. Metoden är redan etablerad i Sverige där cirka 300 patienter redan genomgått behandling på olika sjukhus. Att ingreppet görs på urologmottagningen innebär att patienten slipper läggas in på sjukhuset vilket frigör vårdplatser för andra, mer behövande.

Unga vuxna med cancer ska erbjudas särskild uppföljning på Akademiska15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Unga vuxna med cancer ska erbjudas bättre uppföljning liknande den efter barncancer. Till hösten startar en pilotstudie inriktad på unga med cancer vid Akademiska sjukhuset finansierad av Regionalt Cancercentrum Mellansverige. Både sjukdomen i sig och dess behandling kan leda till sena komplikationer som påverkar såväl kroppen som den psykiska hälsan, men även personens liv och ekonomi. Långtidsuppföljning av denna patientgrupp är ännu inte standardiserad på samma sätt som för vuxna som haft cancer som barn.

Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye