Akademiska sjukhuset

Regionalt cancercentrum ska ge mer jämlik vård

Dela

Som ett led i den nationella cancerstrategin ska sex regionala cancercentra, RCC, etableras, ett i varje sjukvårdsregion. Ett centrum placeras i Uppsala intill Akademiska sjukhuset. Syftet är att stärka patientens ställning genom att cancervården blir mer jämlik, att alla cancerpatienter oavsett bostadsort ska få tillgång till samma högkvalitativa diagnostik, medicinska behandling och psykosociala stöd.


– I Uppsala Örebro-regionen räknar vi med att etablera ett kansli intill Akademiska sjukhuset till hösten, men mycket av verksamheten kommer att ske virtuellt via videokonferenser för ökat kunskapsutbyte, säger professor Gunilla Enblad, verksamhetschef för onkologen som leder en lokal arbetsgrupp på sjukhuset som arbetar med frågor kring inrättandet av ett RCC.

En projektgrupp med representanter från sju landsting i Mellansverige arbetar med den övergripande planeringen RCC i regionen. Främsta syftet är att utveckla strategier för att förebygga cancer och stimulera cancerforskningen, men det handlar också om att varje patient ska erbjudas god och säker vård med insatser som har stöd i forskningen.

Av Socialstyrelsens senaste rapport om cancerförekomsten i landet framgår att allt fler insjuknar. I Uppsala län upptäcktes över 1 600 nya cancerfall år 2009. Den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige är fortfarande bröstcancer, medan prostatacancer är den vanligaste hos män. Och man lever allt längre med sin cancer. Överlevnaden vid spridd tjocktarmscancer har till exempel ökat från sex till 30 månader de senaste två decennierna.

– Min förhoppning är vi genom centrumbildningen ska få ett ökat fokus på vårdkvaliteten, inte minst vikten av en samlad vårdprocess kring cancerpatienterna så att alla får en god och säker vård. Införandet av multidisciplinära ronder är ett bra exempel på detta, säger Gunilla Enblad.

Regionala cancercentra är en del i den nationella cancerstrategin som regeringen spikade 2009. Strategin innefattar även satsningar på en mer patientfokuserad cancervård, minskad tobaksrökning, att fler kvinnor ska genomgå gynekologisk cellprovskontroll och mammografiscreening och svenskt deltagande i ett internationellt projekt om överlevnad i cancersjukdomar. Totalt har 227 miljoner kronor avsatts för perioden 2010-2012.

Regionalt onkologiskt centrum, ROC, kommer att utgöra en enhet inom RCC och fortsätter som tidigare att ansvara för cancerregister och vårdprogramarbete.

Mer information:
Gunilla Enblad, verksamhetschef onkologi, 018-611 02 03
Mats Lambe, verksamhetschef ROC, 018-15 19 10
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

Nyckelord

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye