Robotiserad fryshantering ska underlätta biobanksforskning
En ny robotiserad frys för omplockning och uttag av biobanksprover är senaste tillskottet i Uppsala Biobank. Roboten, som ska tas i drift i mars nästa år, gör hanteringen av prover både säkrare och effektivare vilket främjar forskning och utveckling i Uppsala och Uppsala Örebro sjukvårdsregion. Nyheten presenteras under en nordisk konferens om biobankning i Uppsala den 20-21 september.
Uppsala Biobank bildades 2008 i samarbete mellan Uppsala universitet och Landstinget i Uppsala län/Akademiska sjukhuset, med syfte att skapa infrastruktur för forskning och vara ett kompetenscentrum för biobanksfrågor. I biobanken finns alla prover från huvudmännen i syfte att gynna forskning och utveckling av vård, diagnostik och behandling.
Från att ha varit en ren administrativ enhet erbjuder biobanken i dag information, rådgivning, provhantering, fryslokaler och IT-stöd. I fjol invigdes ”Ishotellet”, fryslokaler för förvaring av prover i Akademiska sjukhusets gamla journalarkiv.
– Att ha en biobanksverksamhet integrerad i sjukvården är unikt och en styrka för oss. Det underlättar provtagning och innebär att biobankning kan ske dygnet runt. Verksamheten har blivit en naturlig brygga mellan vårdpersonal och klinisk respektive preklinisk forskning, säger Maria Storgärds, projektledare på Uppsala Biobank.
Tack vare en modul i Cosmic, så kallas Remiss och Svar (RoS) kan vårdpersonal smidigt beställa labbsvar, inklusive ”biobank” efter samtycke från patienten. Då skickas provet för biobankning tillsammans med andra labbprover till Akademiska Laboratoriet för vidare automatisk hantering. Och snart är alltså det dags för nästa steg, att införa ökad automatisering och kvalitetssäkring, även vid uttag och lagring.
– Den nya robotiserade frysen kan till en början hantera 230 000 prover, men har kapacitet att hantera upp till en miljon prover. En finess är att ett normalt provrör delas upp i åtta mindre rör. Detta möjliggör åtta separata, enskilda tester på ett material som tidigare aldrig varit upptinat, vilket innebär en betydande kvalitetsförbättring. Den nya tekniken ökar effektiviteten och säkerheten vid uttag av prover för forskning, säger Maria Storgärds.
Mer information:
Maria Storgärds, projektledare Uppsala Biobank, 0733- 47 19 19
Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21
Fakta: HandsOn Biobanks/Från idé till forskningsresultat
Nnordisk konferens i Uppsala om biobankning 20-21 september
Totalt samlas cirka 400 personer inom biobankning på UKK i Uppsala. Förutom Uppsala Biobank deltar Akademiska sjukhuset, Uppsala universitet, Uppsala Clinical Research Center (UCR), Uppsala Umeå Cancer Consortium (U-CAN), Swedeheart (ett kvalitetsregister för hjärtintensivsjukvård) och Akademiska Laboratoriet.
Biobankning av blodprover och andra biologiska vävnader har på relativt kort tid blivit ett hett område. Men vägen från blodprov/registrering av data till konkreta resultat i form av nya behandlingar för patienten och nytta för folkhälsan är komplex, vilket lyfts fram på konferensen. För att nå framgång krävs många steg, från provtagning till finansiering, etikgodkännande, skydd av datauppgifter, lagring och bioinformatik. Ett konkret exempel på lyckad biobanksforskning är det HPV-vaccin mot livmoderhalscancer som nu införs på bred front.
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ballongvidgning på urologmottagningen - ny behandling för patienter med urinrörsförträngning15.5.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan patienter med återkommande urinrörsförträngning behandlas med ballongvidgning på Akademiska sjukhuset, som alternativ till traditionella kirurgiska ingrepp. Det är en ny och innovativ behandling som ges på urologmottagningen och innebär att man via urinröret för in en ballongkateter för att vidga förträngningarna. Samtidigt utsöndrar ballongen cytostatika för att minska risken för återfall. Metoden är redan etablerad i Sverige där cirka 300 patienter redan genomgått behandling på olika sjukhus. Att ingreppet görs på urologmottagningen innebär att patienten slipper läggas in på sjukhuset vilket frigör vårdplatser för andra, mer behövande.
Unga vuxna med cancer ska erbjudas särskild uppföljning på Akademiska15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Unga vuxna med cancer ska erbjudas bättre uppföljning liknande den efter barncancer. Till hösten startar en pilotstudie inriktad på unga med cancer vid Akademiska sjukhuset finansierad av Regionalt Cancercentrum Mellansverige. Både sjukdomen i sig och dess behandling kan leda till sena komplikationer som påverkar såväl kroppen som den psykiska hälsan, men även personens liv och ekonomi. Långtidsuppföljning av denna patientgrupp är ännu inte standardiserad på samma sätt som för vuxna som haft cancer som barn.
Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.
Cancervården i Uppsala får europeisk kvalitetsstämpel22.4.2025 08:15:59 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning.
Fem Uppsalaforskare får stora anslag från Njurfonden10.4.2025 08:00:56 CEST | Nyheter
Fem forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har fått stora anslag från Njurfonden. Forskarna är verksamma inom områdena inflammatoriska njursjukdomar och njursjukdomar/diabetes. Totalt uppgår anslagen till 950 000 kronor. Utdelningen av forskningsbidragen skedde på Världsnjurdagen 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum