Akademiska sjukhuset

Läkare varnar för ”ny” centralstimulerande drog

Dela

Den kemiska drogen MDPV är på frammarsch i Uppsala. Både akutmottagningen och psykakuten på Akademiska sjukhuset har den senaste tiden fått in patienter som missbrukat drogen som liknar amfetamin men är mer potent. Förloppet är mer explosivt och effekterna både psykiskt och fysiskt mycket farligare.

– I likhet med amfetamin är MDPV centralstimulerande vilket gör att man blir psykotisk och våldsam. Man blir farlig både för sig själv och sin omgivning. Det finns exempel där drogade personer trott sig kapabla att stoppa tåg och lyfta bussar. Flera som kommit in till Akademiska har varit medvetslösa och i våra grannländer har man haft flera dödsfall, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare inom beroendepsykiatrin på Akademiska sjukhuset.

MDPV var ursprungligen en så kallad designerdrog, vilket innebär att tillverkare ändrar strukturen på tidigare droger för att undslippa narkotikaklassning. Den har tidigare använts i vissa europeiska länder, bland annat i Frankrike och Tyskland, som stimulerande medel eller bantningsmedicin, men är narkotikaklassad sedan 2010. I och med detta handlas drogen inte längre över Internet. Drogens låga pris tros bidra till dess spridning.

Effekterna av MDPV liknar dem vid amfetaminintag. Till en början stimuleras dopaminupptaget, vilket ger hjärtklappning och förhöjt blodtryck. Man blir rastlös och euforisk. Många kan inte sova och slutar äta. Men kort efteråt, ibland redan efter 15 minuter, sker en explosiv sammandragning av blodkärlen och många drabbas av stark ångest, retlighet och allmän olust. Effekterna kan vara under sex timmar.
 
– Det är en farlig drog som kan leda till mycket högt blodtryck och i värsta fall slå ut flera vitala organ. Eftersom MDPV injiceras är den mycket svårdoserad. Dessutom florerar många olika sammansättningar på marknaden, i vissa fall orena blandningar. Både utseende och färg varierar. Det är som rysk roulette, man vet inte vad man får i sig och risken för återfall är stor, säger Tobias Eriksson.

På Akademiska sjukhuset har ett PM tagits fram för all personal som kan tänkas komma i kontakt med dessa patienter. Efter det initiala skedet då fokus ligger på vätskebalans och blodtryckskontroll är det vanligt att patienterna måste sövas ned på grund av att de är så aggressiva.  

– Föräldrar som misstänker att deras ungdomar experimenterar med droger uppmanas till vaksamhet på symtom som snabba humörsvängningar, sömnlöshet och talträngdhet, avslutar Tobias Eriksson.

Mer information:
Tobias Eriksson, chefsöverläkare beroendepsykiatrin, 018-611 21 72
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye