Umeå kommun

Mat och klimat vann silver i kokboks-VM    

Dela
Mat & klimat tog hem silver i den globala kokboks-tävlingen Gourmand Awards 2019 inom kategorin klimat. – Fantastiskt! Umeås restaurangnätverk för hållbarhet kan numera även titulera sig för mästare i klimatsmarta recept, säger Märta Streijffert, projektsamordnare.

Tillsammans med ett antal restauranger från Umeås restaurangnätverk för hållbarhet har Umeå kommun skapat en kokbok med fakta om matens klimatpåverkan och vegetariska recept från några av nätverkets restauranger och skolkök.  

– Restaurangnätverket har för mig betytt mycket, kokboken är ett resultat av vårt goda samarbete och en milstolpe i vårt gemensamma klimatarbete. Det känns stort att den har tagit hem silver och en fin uppmuntran i dessa Coronatider, säger Alexander Gregor, ägare till restaurang Zillers. 

Klimat – en ny kategori 

Climate Change och Food Waste är två nya kategorier i Food Culture Gourmand Awards 2019. I vilka Umeå kommun tävlade för Sverige med boken Mat & Klimat som Märta Streijffert, Anna Gemzell och Jennie Vennberg tagit fram i nära samarbete med Umeå restaurangnätverk för hållbarhet. 

Sverige i topp  

Fransmannen Edouard Cointreau grundade den prestigefyllda tävlingen Gourmand Awards 1995 och leder även internationella juryn. Han kommenterar årets prisutdelning så här: 

 Vi har valt att presentera alla vinnare denna vecka, men står klara att genomföra Gourmand Awards prisutdelningar och aktiviteter så snart myndigheterna i Frankrike och Kina ger oss klartecken. Sverige har en framskjuten roll sedan många år. Årets vinnare bekräftar branschens djup, kvalitet och stora bredd. Tävlingen har ett starkt institutionellt stöd och deltar i stora satsningar för att lansera och hjälpa förlags-och eventbranschen i flera länder. 

Läs mer om nätverket Restauranger för hållbarhet: www.umea.se/hallbararestauranger 

Läs mer om kokboken Mat & Klimat: www.umea.se/matochklimat 

Pressmeddelande med alla 29 svenska vinnare från Gourmand Awards 2019:  

https://www.mynewsdesk.com/se/pelle-agorelius-ab/pressreleases/29-svenska-vinnare-i-globala-kokbokstaevlingen-gourmand-awards-2020-2988130 
 

För mer information: 

Märta Streijffert 
Projektsamordnare Restauranger för hållbarhet 
Umeå kommun 
090 16 66 73 
marta.streijffert@umea.se 

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye