Flygbolaget BRA

Inrikesflygbolaget BRA ansöker om rekonstruktion

Dela
Coronakrisen slår extremt hårt mot samhället och flygbranschen. Svenska flygbolaget BRA ansöker nu om rekonstruktion för att skydda bolaget från konkurs. En rekonstruktion skapar andrum för att kontrollerat planera för en framtida verksamhet. BRA har som ambition att stegvis återstarta bolaget och flygtrafiken igen efter sommaren, allt eftersom förutsättningarna för att bedriva flyg förbättras.
  • Förlänger flygpausen.
  • Organiserar om.
  • Återkommer med ny, samlad kraft efter sommaren.

Sedan Coronakrisen bröt ut har biljettförsäljningen för flygbolaget BRA och flygbranschen i stort minskat i en aldrig tidigare skådad takt. Den 19 mars meddelade flygbolaget att man drog ned trafiken till ett minimum och att all personal permitteras.

Den 1 april meddelade bolaget att all flygtrafik pausas fram till 31 maj, då efterfrågan på flygbiljetter försvunnit. Nu ansöker BRA om rekonstruktion för att kunna återuppta flygtrafiken efter sommaren.

BRA har gjort allt i sin makt för att anpassa verksamheten utifrån den snabba utvecklingen och regeringens och myndigheternas löpande rekommendationer och restriktioner.

Beslutet att nu ansöka om företagsrekonstruktion bygger på den akuta kris som Coronautvecklingen fört med sig, inte enbart för BRA men för hela den lågmarginalbransch som flyg- och reseföretag över hela världen är en del av.

- Efter noggranna överväganden väljer företagets styrelse att ansöka om rekonstruktion och frysa verksamheten helt. Detta kommer ge oss andrum för att ta fram en långsiktigt hållbar affärsplan. Jag beklagar innerligt hur detta påverkar anställda och kunder, säger Geir Stormorken som är flygbolaget BRA´s VD.

Allt efter Coronakrisens effekter blev uppenbara har BRA tillsammans med övriga aktörer i den svenska flygbranschen försökt förmå den svenska Regeringen att snabbt ta fram olika kostnadsminskningsåtgärder, likt andra länders regeringar gjort för deras flygsektorer. Denna vädjan har än så länge inte givit resultat.

BRA har de senaste 12 månaderna gjort genomgripande förändringar och effektiviseringar av sin verksamhet. Bland annat har bolagets tio äldre jetflygplan fasats ut från flygplansflottan till fördel för de fabriksnya och mer klimateffektiva turbopropellerflygplanen som bolaget opererar nu.

Under rekonstruktionsperioden kommer BRA se över sin företagsstruktur och identifiera effektiviseringsmöjligheter för att säkerställa att förutsättningarna blir de allra bästa när flygbranschen har möjlighet att starta om igen

BRA är ett flygbolag som är enormt omtyckt av sina passagerare och har år efter år rankats högst i externa mätningar gällande bemötande och kundservice. BRA var dessutom det punktligaste flygbolaget i världen år 2019. I tillägg till detta har BRA blivit en allt tydligare förebild för världens flygbransch med sitt genuina klimatarbete. Bolaget var först i världen med att miljöcertifieras och att erbjuda alla resenärer biobränsleflyg. Vi var först i världen att klimatkompensera alla våra utsläpp och att ta emot ett grönt finansierat passagerarflygplan.

BRA:s ca 600 anställda är sedan mitten av mars korttidspermitterade på grund av den hastigt krympande flygtrafiken. Fackliga organisationer är idag inbjudna till MBL- och övertalighetsförhandlingar.

Bolaget planlägger för att alla kunder skall få sina uteblivna resor kompenserade när verksamheten drar igång igen.

- Att vi hamnat i den här situationen och tvingas till paus för att rekonstruera bolaget står utom vår kontroll och vi beklagar verkligen det strul det orsakat våra kunder. Vi kommer göra vårt yttersta för att kompensera kunderna för det när vi öppnar upp verksamheten igen, säger flygbolagets kommersiella chef, Ulrika Matsgård.

Fakta

BRA har ansökt om rekonstruktion hos Tingsrätten den 6 april. Under rekonstruktionen kan BRA enligt lag inte betala ut något belopp för skulder förrän ett ackord ingåtts. Vi kan i dagsläget inte veta när det blir. Vi beklagar djupt de negativa effekterna detta medför för alla våra kunder och leverantörer.

Kontakter

Bilder

Om

Flygbolaget BRA
Flygbolaget BRA
Flygplatsinfarten 50
168 67 Bromma

https://www.flygbra.se/

BRA, Braathens Regional Airlines, är ett svenskt inrikesflygbolag som före pandemins utbrott flög ca 2 miljoner årliga passagerare på 27 flyglinjer med Stockholm Bromma Airport som huvudflygplats. Det utgör ca 30% av svenskt inrikesflyg. Vidare var BRA punktligast i världen och hade Sveriges nöjdaste kunder enligt SKI (Svenskt Kvalitetsindex)

Med hög ambition om att flyget skall vara hållbart erbjuds resor ombord på nya moderna propellerflyg av typen ATR 72-600, världens mest klimateffektiva regionalflygplan. BRA klimatkompenserar som enda kommersiella flygbolag i världen för mer än alla sina CO2-utsläpp utan extra kostnad för resenärerna. BRA erbjuder dessutom sedan 2018 sina kunder att välja fossilfritt biobränsle vid bokning av flygresan och redan år 2009 miljöcertifierades bolaget som världens första passagerarflygbolag.

2016 lanserades varumärket BRA efter sammanslagning av flera regionala flygbolag i samma svenska koncern. Bolagets flyg-DNA sträcker sig samtidigt tillbaka till 1940-talets Braathens S.A.F.E.

BRA ägs av svenska investmentbolaget Braganza, helägt av Per G. Braathen.

Följ Flygbolaget BRA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Flygbolaget BRA

BRA utökar sin satsning på Gotland och börjar flyga Visby-Arlanda22.10.2021 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 13 december förstärker BRA sin satsning på Gotland med en linje mellan Visby och Arlanda. Linjen kommer att trafikeras två gånger per dag, måndag – fredag samt söndagar. - Den nya linjen mellan Visby och Arlanda blir ett viktigt komplement som förstärker tillgängligheten mellan Gotland och fastlandet, något som efterfrågats länge av våra kunder, säger Sakarias Ronquist som är Produkt- och intäktschef på BRA.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye