Spendrups gör handsprit av restprodukt från alkoholfri öl

Tillväxten på alkoholfri öl har varit kraftig de senaste åren, i takt med att utbudet har ökat och kvaliteten på ölen har förbättrats. Spendrups brygger alkoholfri öl på samma sätt som alkoholhaltig öl, men separerar alkoholen i slutet av bryggprocessen. Årligen bryggs åtta miljoner alkoholfritt öl på Spendrups Bryggeri i Grängesberg vilket samtidigt ger en restprodukt i form av knappt 80-procentig etanol. Det handlar om ca 650 000 liter restsprit som i vanliga fall går till biogasutvinning. Men i och med det ökade behovet av handsprit och desinfektionsmedel ställer Spendrups nu om för att kunna producera dessa bristprodukter av restspriten
- Det känns otroligt bra att vi kan gå in och hjälpa till där behovet är stort. Det har inte varit helt enkelt, bland annat kräver skattelagstiftningen att teknisk sprit inte ska gå att dricka, vilket innebär att särskilda ämnen måste tillsättas som har varit mycket svåra att få tag på. Men nu har vi skapat förutsättningar för att kunna producera i mindre skala. Vi gör nu en provleverans som vi tillsammans med Region Dalarna ska testa och utvärdera. Det är flera engagerade och kreativa medarbetare som har kämpat hårt för att vi nu kan leverera de första dunkarna med handsprit och desinficering till vården, säger Helena Nylén som är varuförsörjningsdirektör på Spendrups
Idag, den 8 april, går den första provleveransen, om 350 liter, ut från bryggeriet till sjukvården i Region Dalarna. De närmsta veckorna kan produktionen ökas till 1500 liter per vecka, givet att råvaror och rätt förpackningar kan säkras. Det kräver också en avskild yta i bryggeriet.
- Med nuvarande kapacitet kan vi leverera lokalt, men förutsättningar finns för en mer storskalig produktion på upp till 7500 liter per vecka. För det krävs större insatser som en provisorisk tältbyggnad för produktion och lagring, samt att säkerställa brandskyddet. Vi har just nu en dialog med MSB om hjälp och stöd för detta och hoppas kunna komma vidare inom kort, säger Helena Nylén.
Spendrups arbetar sedan länge med att ta tillvara restprodukter i produktionen (så kallade cirkulära flöden), exempelvis genom en biobränsleanläggning där restprodukten drav från ölbryggningen används som en del i energiförsörjningen. Under torkan 2018 erbjöd också Spendrups drav som djurfoder till bönder. ./.
Bildtext: Spendrups lämnar över en provleverans av handsprit till Region Dalarna. Lars Johansson, avtalschef Region Dalarna, Raimo Liikamaa, driftschef ölprocessen Spendrups och Mailda Lindblom chaufför på Spendrups. Fotograf: Sarah Hjälm
För mer information, kontakta:
Helena Nylén, varuförsörjningsdirektör Spendrups. 070 819 57 57
Nyckelord
Bilder
Om
Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors, Stockholm och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vin- och spritproducenter som El Coto, Cantina Zaccagnini, Plantation och Tamnavulin. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Meteor gör entré i Sverige – Spendrups breddar sin portfölj med fransk öltradition2.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det franska bryggeriet Brasserie Meteor tar steget in på den svenska marknaden och introducerar sina två populära ölsorter, Meteor Lager och Meteor Blanche, genom Spendrups Bryggeri. Lanseringen markerar en unik möjlighet för svenska ölentusiaster att upptäcka det bästa av fransk öltradition.
Michael Andersson lanserar årets upplaga av Melleruds Mästarbrygd – en amber lager24.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Vinnaren av Årets Kock 2024, Michael Andersson, har skapat årets Melleruds Mästarbrygd – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Årets Mästarbrygd bjuder på en utsökt rostig maltighet, friska inslag av citrus och avrundas med ett vitt krämigt skum
Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.
Svenskarnas favoriter från Spendrups nu på norska butikshyllor11.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I höstas aviserade Spendrups ett samarbete med Stordalen-ägda dryckesgruppen Belmonte Beverage Group AS. Nu är samarbetet synligt på de norska butikshyllorna med svenska brygder anpassade för den norska marknaden.
Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket6.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum