Dagens Samhälle

Gigantisk vårdskuld väntar efter corona

Dela
Sjukvården kommer att starta i en brant uppförsbacke när coronakrisen är över. Just nu ställs 7000 operationer in varje vecka i Sverige.

Dagens Samhälle har tagit del av data från Svenskt perioperativt register (Spor) över antalet operationer under årets första 15 veckor. I vecka 3, när operationstakten var tillbaka till det normala efter jul och nyårshelgerna, utfördes 8 364 planerade operationer i hela landet. Under vecka 15 hade antalet planerade operationer minskat till 2 177. En minskning med 74 procent.

– Nedgången speglar hur covidpatienterna har börjat komma in till sjukhusen då man allt eftersom har börjat prioritera om sina resurser och ställt om genom att omplacera och fortbilda personal som ska kunna jobba i intensivvården, säger Gunnar Enlund, biträdande registerhållande för Spor och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han konstaterar att det just nu ställs in omkring 7 000 operationer i veckan i landet. 

Största nedgången finns i Region Jönköpings län, där endast 18 planerade operationer genomfördes under vecka 15 jämfört med 342 stycken under vecka 3.

– Vi har jobbat för att vara beredda om det värsta scenariot skulle inträffa, säger Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län.

Hon är medveten om att neddragningarna av den planerade vården kommer att leda till konsekvenser framöver.

– Vi behöver hela tiden göra avvägningar kring om vi har gått för hårt fram och om det finns vissa operationer vi kan genomföra nu för att undvika att läget blir för tufft senare. Alla regioner kommer att sitta i samma båt och behöva satsa på att förstärka operationsverksamheterna för att komma i kapp, säger Mia Frisk.

Socialminister Lena Hallengren (S) påpekar att de extra pengar som regeringen tillfört regionerna även ska kunna användas till arbetet med att återställa sjukvården efter krisen.

”Regeringen har tidigare aviserat historiska tillskott till kommuner och regioner. De står vi fast vid, och de kommer att vara till hjälp framöver, när det handlar om att beta av vårdköerna”, skriver hon i en kommentar till Dagens Samhälle.  

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye