Fastighetsägarna

Fri hyressättning viktigt steg för investeringar i fler bostäder

Dela
Fastighetsägarna välkomnar att regeringen har tillsatt en utredning om fri hyressättning i nyproduktion av hyresrätter. Det ger förutsättningar för att långsiktigt öka byggandet av hyresrätter och utrymme för en bättre fungerande bostadsmarknad.

Regeringen har beslutat att tillsätta en statlig utredning om införandet av fri hyressättning i nyproduktion av hyresrätter. Utredare blir Kazimir Åberg, hovrättsråd vid Svea hovrätt. Utredningen är en del av januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

– Regeringens besked om att nu tillsätta den sedan tidigare aviserade utredningen är mycket välkommet. Reformbehovet var stort redan när januariöverenskommelsen formulerades. Med de utmaningar som följer i coronakrisens kölvatten växer nödvändigheten av investeringsfrämjande reformer ytterligare. Att komplettera det svenska hyressättningssystemet med möjligheter som både främjar byggandet av fler bostäder och ger utrymme för en långsiktigt bättre fungerande marknad är synnerligen angeläget, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef hos Fastighetsägarna.

– Direktivet är tydligt med att den ökade friheten för hyresvärdar och enskilda hyresgäster ska balanseras mot ett fortsatt starkt konsumentskydd. Det är bra. Jag tror att de högljudda argument som hittills präglat debatten om den kommande reformen kommer att kännas väldigt främmande när utredarens betänkande presenteras, fortsätter Martin Lindvall.

Utredningen skulle enligt januariöverenskommelsen ha påbörjats redan förra året för att kunna ha ny lagstiftning på plats den 1 juli 2021.

– Med dagens besked och den redan pågående utredningen om effektivare hyresförhandlingar har regeringen en unik möjlighet att, inom ramen för januariöverenskommelsen, skapa helt nya möjligheter på hyresbostadsmarknaden samtidigt som det kollektiva förhandlingssystemet förstärks, avslutar Martin Lindvall.

Kontakter

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye