Ny rapport: Covid-19-pandemin kan få katastrofala följder för en hel generation flickor

– Flickor drabbas extra hårt i alla humanitära kriser. Redan nu ser vi hur våld och sexuella övergrepp mot flickor och kvinnor ökar när skolor håller stängt och familjer är isolerade. När familjer är ekonomiskt pressade ökar också risken för att flickor gifts bort och blir ofrivilligt gravida. Det får livslånga konsekvenser, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.
I rapporten "Living under lockdown - girls and Covid-19" har Plan International sammanställt resultat från flera studier av olika humanitära kriser där man sett att katastrofer, epidemier och konflikter får förödande konsekvenser för flickor - både på kort och lång sikt. Organisationen har intervjuat flickor och studerat effekterna av ebolautbrottet i Västafrika, av konflikt och hunger i Sydsudan och området runt Tchadsjön, av Rohingyakrisen och flyktingsituationen i Libanon.
Studierna visar dels att tonårsflickor drabbas extra hårt i humanitära kriser, dels att de ofta faller mellan stolarna då insatser antingen riktas mot yngre barn eller mot kvinnor. Här är några av riskerna som organisationen ser att flickor kan drabbas av i spåren av den pågående pandemin:
- Flickor utsätts för övergrepp och våld i hemmet, medan skyddsnät som skola och samhällsservice är nedstängda.
- En ökning av barnäktenskap och oönskade graviditeter. FN varnar att över 7 miljoner kvinnor riskerar att bli ofrivilligt gravida under de kommande månaderna i spåren av pandemin. Dessa siffror brukar vara i underkant då man inte räknar med ogifta kvinnor och flickor under 15 år, som löper de största riskerna vid graviditet och förlossning.
- Ökad fattigdom och hunger.
- Flickor riskerar att aldrig komma tillbaka till skolan på grund av att familjer förlorar sin inkomstkälla eller för att de gifts bort och blir unga mödrar.
- Risk för att flickor smittas av viruset eftersom de förväntas ta hand om syskon och sjuka.
Flickor berättar att de är rädda för våld
Runt hälften av världens befolkning är instängda i sina hem under olika karantänsregler i hopp om att begränsa smittan. Runt 740 miljoner flickor tvingas just nu stanna hemma från skolan. Många flickor berättar att de är rädda för att utsättas för våld.
“Min rädsla över viruset är att flickor och kvinnor verkligen kommer drabbas så hårt. Vi kommer lida brist på mat och män kommer utsätta oss för övergrepp. För om jag inte har mat och frågar en pojke om hjälp, så kommer han att be mig om sex innan han delar med sig av sin mat”, säger Janet, 14 år från Liberia.
Kawsara, 15 år bor i ett av världens största flyktingläger i Cox’s Bazar, Bangladesh, och tillbringar alla dygnets timmar instängd i familjens tält:
”Livet i lägret har blivit värre på grund av nedstängningen. Vi får inte ens hälsa på i granntälten. Vi lär oss hur vi ska tvätta händerna, men vi behöver tvål, munskydd och handdukar för att hålla oss rena. Vi bor i ett väldigt tätbefolkat område. Hur ska vi kunna hålla social distans?”
Plan International föreslår en rad åtgärder för att skydda flickor under och efter pandemin:
– Regeringar världen över måsta satsa resurser på att skydda alla barn, särskilt flickor, från våld. Sedan måste flickor få tillgång till ungdomsmottagningar, preventivmedel, mensskydd, rent vatten och toaletter. Och slutligen, vi måste ge fler flickor tillgång till distansutbildning och göra allt för att de kommer tillbaka till skolan igen, säger Mariann Eriksson.
För mer information eller intervjuer, kontakta Sofia Klemming Nordenskiöld.
Ladda ner rapporten här.
Citat och bilder från flickor i världen finns här.
Nyckelord
Kontakter
Sofia Klemming Nordenskiöld
Pressansvarig
Bilder

Dokument
Om
Följ Plan International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige
Jim Gottfridsson utmanar handbollssverige – en insats för världens barn14.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I en värld full av kriser och konflikter är det barnen som drabbas hårdast. Det fick handbollsikonen Jim "Gotte" Gottfridsson att känna att han måste agera. Nu utmanar han handbollsklubbar runt om i Sverige att ansluta sig till hans initiativ "Hela handbollssverige samlar!" – en gemensam insats för barn i katastrofer.
Massiv jordbävning skakar Myanmar – omfattande humanitära behov28.3.2025 16:44:59 CET | Pressmeddelande
En kraftig jordbävning med magnituden 7,7 skakade Myanmar tidigt på fredagsmorgonen. Skalvet har orsakat stor förödelse, och många människor är i akut behov av hjälp. Plan International arbetar nu för att snabbt få ut fler team till de värst drabbade områdena, kartlägga behoven och ge stöd till de som behöver det mest.
Postkodlotteriet firar 20 år – fortsätter stötta Plan International Sverige14.3.2025 07:46:48 CET | Pressmeddelande
Plan International Sverige är en av 62 ideella organisationer som i år får ta del av Postkodlotteriets årliga överskott. Totalt tilldelas Plan 21 miljoner kronor, en summa som går till att se till att fler barn får möjlighet att gå i skolan, äta sig mätta och skyddas från våld och få växa upp i trygghet.
Plan International lyfter ungas perspektiv på FN:s jämställdhetsmöte7.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 10–21 mars samlas beslutsfattare, experter och kvinnorättsorganisationer i New York för FN:s årliga Kvinnokommission (CSW). I Sveriges delegation deltar Maja Lundqvist, med mångårig erfarenhet från Plan Internationals ungdomsråd, som ungdomsdelegat. Trots decennier av framsteg är flickors och kvinnors rättigheter mer hotade än på länge, och minskat bistånd riskerar att förvärra situationen.
15 miljoner till barn på flykt6.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Rekordmånga människor befinner sig just nu på flykt i Latinamerika. Situationen har förvärrats när USA kraftigt begränsar möjligheterna för migranter och asylsökande. Barn och unga är särskilt utsatta och tvingas leva i en miljö där riskerna är stora. Nu får Plan International Sverige 15,1 miljoner av Svenska Postkodlotteriet för att förverkliga drömprojektet Safe Steps som säkrar rättigheter för barn på flykt. Genom projektet ska Plan ta fram mobila team som enkelt kan förflytta sig tillsammans med barn och familjer på flykt och erbjuda barnsäkra platser.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum